Neuronavigaţia, intervenţia neuro-chirurgicală de top, a intrat în oferta de servicii medicale a Spitalului Militar Central

Data publicarii: 21-07-2017

Neuronavigaţia, intervenţia neuro-chirurgicală de top, a intrat în oferta de servicii medicale a Spitalului Militar Central, medicii specialişti din Secţia Neurochirurgie a instituţiei medicale realizând, în premieră pentru sistemul public de sănătate, intervenţia chirurgicală de rezecţie a unui segment cerebral tumoral, utilizând acest procedeu.

Neuronavigaţia este utilizată în abordul chirurgical al tumorilor şi angioamelor din zonele semnificative ale creierului, în timpul tratamentului chirurgical al epilepsiei sau în intervenţiile chirurgicale în zona bazei craniere şi a şalei turceşti (sella), precum şi pentru prelevarea de biopsii şi terapie de intervenţie. Totodată, neuronavigaţia compensează deplasarea creierului care apare în timpul unei intervenţii.

Neuronavigaţia, sistem de dispozitive medicale şi soft-uri IT, a intrat în dotarea secţiei Neurochirurgie a SUUMC la începutul lunii iulie.

''Intervenţiile chirurgicale a fost efectuate la un număr de 10 pacienţi, cu vârsta cuprinsă între 50 şi 78 ani, diagnosticaţi cu diferite tumori cerebrale, într-un context fizio-patologic complex, determinat de comorbidităţile asociate patologiei principale şi a căror localizare nu permitea abordul chirurgical clasic, acesta punând în pericol fie viaţa pacientului, fie evoluţia post-operatorie. Datorită atât procedurilor chirurgicale pentru care a optat echipa de medici condusă de locotenent-colonel medic doctor Cristian Năstase, medic primar neurochirurgie, cât şi a dispozitivelor medicale de ultimă generaţie, operaţiile s-au desfăşurat fără evenimente care ar fi putut pune în pericol viaţa pacienţilor'', informează un comunicat al instituţiei medicale transmis joi AGERPRES.

Rezecţia segmentului tumoral cerebral prin utilizarea sistemului de neuronavigaţie este o tehnică chirurgicală precisă, ghidată computerizat (echivalentul unui GPS), care permite medicului să stabilească cu exactitate atât locul unde poate practica incizia, cât şi localizarea, cu precizie, a tuturor leziunilor nervoase, adaugă sursa citată.

Beneficiile pentru pacient sunt reducerea ratei mortalităţii prin precizia operaţiei şi îmbunătăţirea înţelegerii anatomiei individuale, prin implementarea mai multor metode funcţionale; reducerea la minimum a craniotomiei (inciziei la nivelul craniului); evitarea lezării unor structuri importante, cum ar fi vasele de sânge, nervii sau zone esenţiale din creier (de exemplu aria motorie sau centrii limbajului); limitarea pierderilor sangvine intra-operator şi post-operator; reducerea perioadei de internare şi monitorizare în Secţia ATI la un interval de doar 24 de ore.

Funcţionarea sistemului de neuronavigaţie se bazează pe stocarea imaginilor RMN ale pacientului într-un computer care realizează o fixare a capului acestuia şi o proiecţie 3D. Când neurochirurgul pune vârful instrumentului pe capul pacientului, acesta poate vedea, pe ecranul calculatorului, poziţia exactă a acestui vârf pe imaginea RMN. Astfel chirurgul va localiza, cu o precizie milimetrică şi înainte de a deschide cutia craniană, unde se află tumora şi, ulterior, va utiliza sistemul de neuronavigatie pentru a se ghida, prin ţesutul cerebral, spre leziune pentru a o extirpa, în siguranţă.
Sursa: Agerpres, 21-07-2017, Vizualizari 103
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK