Neuronii care dictează instalarea anxietății

Neuronii care dictează instalarea anxietății
Noi cercetări sugerează că un grup de neuroni specifici dictează instalarea anxietății, când se anticipează posibile situații negative.

Oricine se poate confrunta cu griji, teamă sau stres, dar anxietatea este o tulburare mentală caracterizată de temeri sau griji generalizate și prelungite ce interferă cu activitățile zilnice. Cercetătorii din cadrul Facultății de Medicină a Universității Washington vin cu o serie de descoperiri de la baza declanșării anxietății la nivel cerebral, atrăgând atenția asupra unui grup de neuroni ce devin activi când simțim că ne putem confrunta teoretic cu evenimente neplăcute.

Studiul actual a fost realizat pe grupuri de maimuțe. S-a observat că un set specific de neuroni se activează în momentul în care animalele testate (maimuțele) presupuneau că va avea loc un eveniment negativ sau neplăcut (în cazul de față, stropirea cu apă) – dar nu când știau cu siguranță că va fi. Acești neuroni nu se activau în schimb când ceva pozitiv va avea loc, ci doar în cazul experiențelor negative probabile, incerte.

În cadrul cercetării a fost studiat cortexul cingular anterior, o regiune a creierului de la nivelul stratului exterior în care cele două emisfere se întâlnesc. Această zonă joacă un rol esențial în declanșarea afecțiunile mentale ca anxietatea, deficitul de atenție, depresia sau tulburarea obsesiv compulsivă. Cercetătorii au confirmat diferențele de la nivelul cortexului cingular anterior la persoanele fericite și cele cu tulburări mentale. Cu toate acestea, funcționarea celulelor asociate cu aceste diferențe cerebrale și consecințele nu sunt în totalitate explicate.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 02-08-2017 | creare: 02-08-2017 | Vizite: 350
Bibliografie
Cellular roots of anxiety identified, link: https://medicalxpress.com/news/2017-07-cellular-roots-anxiety.html
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O nouă descoperire privind bazele genetice ale autismului
  • Anxietatea și stresul cronic pot crește riscul dezvoltării tulburărilor psihiatrice
  • Dependența față de tehnologiile mobile a fost asociată cu depresia și anxietatea
  • Aplicația Activ (by ROmedic)
    Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

    Accesează gratuit Aplicația
    Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK