ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Ortopedie și traumatologie Ortopedie și traumatologie Bucuresti

Recuperarea cu echipamentele de ultima generatie TUTOR

Recuperarea cu echipamentele de ultima generatie TUTOR
Autor: NeuroRec

Evolutia tehnologica din ultimele decenii a adus schimbari atat de profunde in toate domeniile de activitate incat utilizarea acesteia devine nu numai oportuna, dar si necesara. Astfel, inevitabil si domeniul medical a fost acaparat de tehnologii moderne care au ajuns sa deschida noi orizonturi in ceea ce priveste abordarea diferitelor afectiuni. Prin cercetari continue si studii efectuate de echipe multidisciplinare, a devenit posibila conceperea unor dispozitive care sa usureze procesul medical si sa reduca resursele utilizate atat de pacient, cat si de terapeut. Imbinand tehnologia de ultima generatie cu principiile de biomecanica ale corpului uman, setul de dispozitive TUTOR aduce nenumarate beneficii in procesul de recuperare si de tratament al afectiunilor care genereaza reducerea sau pierderea mobilitatii corpului.

 

Cele trei dispozitive – HandTutor, ArmTutor si 3DTutor ofera posibilitatea de tratare a unui spectru larg de afectiuni prin faptul ca pot fi atasate aproape oricarui segment al corpului. Folosind o tehnologie de biofeedback de miscare prin senzori complecsi care inregistreaza si transpun miscarile pacientului intr-un joc de simulare, setul TUTOR ofera nu numai o forma de recuperare  interactiva, dar si posibilitatea de gradare a dificultatii in functie de mobilitatea efectiva a pacinetului, evitandu-se astfel suprasolicitarea.  Cu toate ca aceasta tehnologie este deja utilizata in alte tari cu rezultate remarcabile, in Romania nu se poate spune ca a patruns inca, Neurorec fiind singurul cabinet din Bucuresti care ofera programe de recuperare cu aceste dispozitive.

 

Ce sunt dizpozitivele TUTOR si cum pot ajuta la o recuperare mai rapida?

3DTutor, HandTutor si ArmTutor functioneaza pe principiul de evaluare a gradului de mobilitate a segmentului caruia se adreseaza, pentru ca apoi pacientul sa fie introdus intr-o simulare in care miscarile sale sunt corelate cu miscarile din joc. Pacientul trebuie sa efectueze diferite miscari care au rolul de intarire a muschilor si crestere a mobilitatii, atentia fiindu-i captata de jocul virtual si de dorinta de a finaliza toate nivelele. Prin aceasta tehnica pacientul nu se mai concentreaza asupra propriei sale dizabilitati, avand un obiectiv clar de atins si lucrand doar in scopul atingerii acestuia. Astfel, pe langa avantajele mecanice, dizpozitivele indeplinesc si un rol psiholgic important, deviind atentia pacientului si reintarindu-i increderea in sine, prin depasirea fiecarui nivel.

 

3D Tutor este un dispozitiv kinetic care se aplica pe un segment al corpului care are un grad de mobilitate redus. El evaluaza amplitudinea de miscare a segmentului si in urma acestei analize seteaza parametrii de mobilitate in care se va desfasura programul de recuperare. 3D Tutor poate fi aplicat la nivelul capului, mainilor, toracelui, soldurilor si picioarelor, spectrul afectiunilor pe care le poate trata fiind foarte larg. Prin simularea unui joc video corelat in timp real cu miscarea segmentului respectiv produce contractii izometrice si exercitii concentrice si excentrice.

Exercitiile concentrice presupun miscari lente prin care tensiunea creste progresiv pana la un moment-dat, dupa care intervine o perioada de relaxare. Exercitiile excentrice presupun rezistenta muschilor de revenire la forma initiala contra unei forte externe.

 

HandTutor este o manusa care ofera exercitii de reeducare a prehensiunii mainii sau a anumitor degete cu diferite afectiuni. In urma unei analize a parametrilor functionali exercitiile se fac, ca si in cazul 3D Tutor, in timp real prin intermediul unui joc. Manusa poate fi folosita in toate categoriile de afectiuni care implica perturbarea functiei de prehensiune.

 

ArmTutor este un dispozitiv kinetic care se aplica pe brat. Dupa evaluarea functionala a segmentului de tratat care consta in identificarea gradului de mobilitate in anumite axe de miscare, pacientului i se stabileste un program kinetic prin intermediul jocului de simulare. ArmTutor poate fi utilizat in patologia umarului si a cotului, avand functie dubla si ajuta la cresterea amplitudinii de miscare fara durere prin diverse exercitii de stimulare proprioceptiva.

 

Avantajele recuperarii cu dispozitivele TUTOR

Tehnologia revolutionara care sta la baza setului TUTOR, prin adaptabilitatea sa si sistemul interactiv pe care il ofera, face ca un mare avantaj al dispozitivelor sale sa fie faptul ca se adreseaza oricarei varste. Jocurile de simulare capteaza atentia pacientilor iar exercitiile sunt mult mai usor de efectuat in comparatie cu cele clasice, dand un randament mult mai mare intr-un timp mult mai scurt. De asemenea, progresele programului de recuperare sunt vizibile de la o saptamana la alta in sensul unei evolutii favorabile, ceea ce contribuie la imbunatatirea moralului pacientului care capata incredere in posibilitatea recuperarii.

In plus, aceste dispozitive se adreseaza unui spectru larg de afectiuni, de la cele simple precum durerile de spate sau fracturi si traumatisme ale diferitelor membre, pana la afectiuni complexe precum paralizii sau boli degenerative (ex. Parkinson, distrofie musculara).

 

Durata de recuperare difera in functie de tipul de afectiune si este redusa in comparatie cu tehnicile alternative clasice. Dispozitivele TUTOR sunt recomandate mai ales in faza initiala a unei afectiuni, cand orice mobilitate a unui segment este minima si nu se poate interveni cu prea mare randament prin alte cai clasice de recuperare. Dupa castigarea unui anumit grad de miscare si forta, se trece la exercitiile de tonifiere prin cresterea rezistentei si fortei musculare, imbunatatind gradul de mobilitate.