Nicolaescu: Medicina primara a avut cea mai substantiala finantare

Data publicării: 26-03-2008

Ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, a declarat, miercuri, cu prilejul Conferintei nationale a medicilor de familie, ca medicina primara a beneficiat de cea mai substantiala finantare.
Medicul de familie este veriga cea mai importanta in Programul National de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei, a subliniat Eugen Nicolaescu, amintind ca va fi necesara si dezvoltarea unor programe pe anumite patologii.
Ministrul Sanatatii a spus ca Programul National de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei va continua in urmatorii cinci ani, fiind alocati o suta de milioane de euro pe an. El si-a exprimat speranta ca in 6-10 ani se va schimba mentalitatea si atitudinea fata de sanatate.
Ministrul a facut referire la experienta Marii Britanii, care dupa ce si-a facut un program de evaluare pe doi ani, dezvolta acum un program de evaluare a bolilor cardiovasculare.
Eugen Nicolaescu considera ca se vor putea gestiona mai bine politicile de sanatate in urma programului. El a aratat ca au fost alocate mai multe fonduri pentru medicina primara, astfel incat in 2004 au fost alocati 350,4 milioane lei, in 2006 suma a reprezentat 462 milioane lei, pentru ca in 2008 sa fie de 1,369 miliarde lei. De asemenea, valoarea punctului per capita a crescut de la 2,69 lei in 2007 la 4,65 lei in 2008 si prin reglari anuale va depasi pragul de cinci lei.
Pentru anul 2009 ministrul Sanatatii prognozeaza o crestere a alocarilor bugetare pentru medicina de familie, astfel incat aceasta sa primeasca 15% din fondurile pentru sanatate.
De asemenea, el a anuntat intentia realizarii unor bugete multianuale si a abordat problema informatizarii cabinetelor de familie. Eugen Nicolaescu a anuntat ca au fost cumparate cele 11.120 de laptop-uri, dar si softurile si licentele privind antivirusul, urmand ca pana la 15 aprilie acestea sa ajunga la medicii de familie.
Eugen Nicolaescu a prezentat si cateva proiecte de viitor, toate concentrate pe acordarea unor servicii de calitate cetateanului de rand si care sa-l multumeasca pe acesta. Astfel, el a aratat o preocupare deosebita pentru infrastructura din mediul rural care sa aduca serviciile mai aproape de cetateni si sa diminueze diferentele dintre rural si urban. El a prezentat si modul in care vor arata unitatile de acordare a serviciilor medicale in rural, care sa cuprinda locuinta medicului de familie, cabinetul acestuia, alte spatii pentru dezvoltari, pentru alte servicii, pentru medicina dentara, farmacie.
Nicolaescu a subliniat ca suprafata pentru o astfel de unitate trebuie sa fie de 300 metri patrati si aceasta va fi de tip modular. Consiliile locale vor pune la dispozitie terenul si vor aduce utilitatile, dezvoltandu-se asistenta primara comunitara si sociala.
Nicolaescu a anuntat ca in maxim o luna se va promova o ordonanta de urgenta privind vanzarea cabinetelor medicale, aceasta fiind singura cale pentru ca medicul sa poata investi.
El a anuntat si oferta politica a PNL care are in vedere alocarea unui proiect mai mare pentru medicina de familie, descentralizarea deciziilor administrative, realizarea de programe multianuale incluse in planificarea bugetara, intarirea rolului medicului de familie prin cresterea competentelor.
Ministrul Sanatatii a subliniat in repetate randuri ca toate aceste lucruri au putut fi realizate datorita echipei constituite impreuna cu cei 11.000 de medici de familie, o echipa competenta dar mai ales responsabila construind impreuna o relatie solida.
El a adus in discutie, de asemenea, si colaborarea cu Colegiul Medicilor din Romania si Societatea Nationala de Medicina de Familie.
26-03-2008, Vizualizari 570
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.