Noi piste pentru tratarea febrei chikungunya

Data publicării: 26-02-2010

In anii 2005 si 2006, aproape 300.000 de cazuri de febra chikungunya - o boala transmisa de tantarii din specia Aedes - au fost depistate de Insula Réunion, ceea ce inseamna 38 % din populatia insulei. Aproape 2.200 de pacienti au fost spitalizati si 250 au decedat. Pana in prezent, nu s-a descoperit niciun vaccin sau tratament specific. Asa se explica interesul cercetatorilor de la Universitatea Paris-Sud 11, de la Institutul de Cercetare Agronomica (INRA) si de la Scoala Nationala Veterinara din Nantes-Oniris: ei au descifrat unele mecanisme de instalare a infectiei prin intepatura de Aedes, scrie revista Le Point.
Aceste descoperiri deschid calea dezvoltarii unor terapii, preventive si curative, impotriva acestei patologii. Intelegerea modului in care aceasta boala se dezvolta la om este extrem de dificila, afirma cercetatorii. Pe de o parte, este imposibil de obtinut esantioane de tesuturi adanci (ficat, bila) in care se inmulteste virusul, pe de alta parte, din cauza frecventei antecedentelor medicale si a afectiunilor cronice de care sufera pacientii. Cazurile cele mai grele apar mai ales la cei mai in varsta si a caror stare, in general, este fragila din cauza altor probleme de sanatate.
Pentru a defini interactiunile virusului cu celulele gazda din tesuturi, a identifica mecanismele de aparare declansate in mod natural si a depista efectele datorate virusului si pe cele legate de alte patologii, cercetatorii au dezvoltat un model de boala la macacii cynomolgus, al caror sistem imunitar si fiziologie sunt foarte asemanatoare cu cele ale omului. Ei au aratat ca aceste animale, infectate cu virusul chikungunya izolat de la pacienti in timpul epidemiei din Insula Réunion, prezentau toate caracteristicile observate la om. Descoperirea cea mai importanta est faptul ca acest virus infecteaza, mai ales, celule implicate in primele etape ale mecanismelor de aparare ale organismului. Acestea pot sa-l gazduiasca timp de mai multe luni si sa se infiltreze in tesuturi precum articulatiile, muschii sau chiar fi catul. Acestea sunt simptomele tipice ale acestei boli, dureri musculare si articulare, observate pe termen lung la pacienti.
Cercetatorii dispun acum de instrumente care sa le permita sa testeze noi tratamente in laborator. Este un lucru esential, deoarece tratamentele actuale aflate la dispozitia medicilor sunt strict simptomatice.
Sursa: Agerpres, 26-02-2010, Vizualizari 504
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.