Noi terapii in tratamentul HIV-SIDA

Data publicării: 09-09-2007

Din octombrie a.c., cei afectati de HIV-SIDA vor beneficia de un nou tratament - Isentress, produs de compania Merk Sharp & Dhome , produs pentru care Found Drugs Administration  a cerut accelerarea inregistrarii.
     El va fi lansat in octombrie, in SUA, iar din 2008 va fi disponibil si pe piata europeana, inclusiv in Romania.
    Medicamentul va inhiba o enzima esentiala in replicarea virala.
    El va scadea rapid incarcatura virala, crescand numarul celulelor responsabile de apararea imunitara a organismului, a explicat Serban Damian, bioinginer medical la compania Merk Sharp & Dhome, cu prilejul simpozionului "Implicatii sociale ale bolilor secolului XXI", organizat intre 7-9 septembrie, la Eforie Nord.
    Medicamentul, potrivit studiilor clinice, a fost bine tolerat, efectele secundare neexistand pana in prezent.
    De asemenea, acesta nu interactioneaza cu mecanismele de actiune ale celorlalte medicamente si nu necesita asocieri cu substante pentru amplificarea efectelor.
     Noul medicament poate fi asociat cu oricare alta combinatie de antiretrovirale deja prescrise unui pacient.
     In prezent, MSD a creat un program de acces rapid la produs pana la lansarea sa, inclusiv in Romania.
    In Romania, medicii sunt nemultumiti de evolutia sub tratament a circa 25 de pacienti cu HIV-SIDA aflati in tratament cu antiretrovirale.
    Pana la aparitia sa, in 2008, cand  va fi disponibil si pe piata din Romania, medicamentul poate fi utilizat prin programul de accesare rapida al MSD de catre medici.
    Patru din cele opt centre pentru pacientii cu HIV-SIDA din Romania au facut deja demersuri in acest sens, a precizat Serban Damian.
    El a adaugat ca actualele criterii de includere in acest program sunt stricte si severe.   
    Incarcatura virala dupa utilizarea noii terapii ajunge nedetectabila si pacientul este un om normal. Sunt studii care releva ca medicamentul poate fi utilizat si pentru pacientii care nu au luat alte terapii, a spus Stefan Damian.
    Raspunsurile favorabile apar dupa primele zile de tratament. Compania Merk intentioneaza sa descopere un vaccin pentru HIV-SIDA pentru care, in prezent, sunt studii de faza II. Nu se stie daca aceste studii vor fi finalizate, a mai spus Serban Damian.
    Din 10.000 de molecule noi studiate de cercetarea fundamentala, doar 250 intra in testari pentru a crea medicamentul. Dintre acestea doar cinci ajung in teste clinice si numai o molecura devine un produs. Perioada in care poate deveni un medicament este de 12-15 ani, iar costul pentru un produs este de 800 milioane de dolari.
    Compania Merk ofera medicamente pentru HIV-SIDA in Romania cu 90 la suta discount.
    In prezent, dimensiunea maladiei HIV-SIDA este ingrijoratoare in continuare.
    In Romania sunt inregistrati aproximativ 7.620 de pacienti, dintre care sunt tratati 6.580. Dintre ei, copii sub 15 ani sunt 400, sub 20 de ani - 4.500, iar peste 20 de ani - 1.690.
    Ei sunt tratati cu trei antiretrovirale.
    Cele opt centre in care se face tratamentul pentru HIV SIDA sunt Bucuresti, Craiova, Timisoara, Targu Mures, Cluj, Brasov, Iasi si Constanta.
    Numarul medicilor este sub 100, iar in Bucuresti se trateaza 45 la suta dintre pacientii cu HIV SIDA. Din cei peste 6.400 tratati, 25 la suta dintre ei dezvolta rezistenta la antiretrovirale.
Sursa: Rompres, 09-09-2007, Vizualizari 2621
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.