Nou modul de formare a medicilor in domenii antidrog

Data publicării: 04-06-2007

Agentia Nationala Antidrog (ANA) organizeaza cel de-al doilea modul de formare a medicilor din cadrul centrelor de asistenta integrata in adictii in domeniul prevenirii, politicilor si epidemiologiei, a informat, luni, Biroul de presa al ANA.
    Trainingul se va desfasura in perioada 4-8 iunie a.c. si se inscrie in calendarul activitatilor prevazute in cadrul Proiectului de Infratire Institutionala, "Intarirea capacitatii institutionale a agentiilor romane implicate in reducerea cererii de droguri"", finantat de Comisia Europeana, precum si in cel al proiectului privind ""Imbunatatirea asistentei medicale acordate persoanelor dependente de droguri din Romania"", finantat de Ministerul de Afaceri Externe din Franta, prin Misiunea Interministeriala de Lupta Impotriva Drogurilor si Toxicomaniei.
    La activitate participa peste 40 de medici din cadrul structurilor teritoriale ale ANA si cinci medici din cadrul unitatilor medicale ale Administratiei Nationale a Penitenciarelor.
    Acest program de formare este acreditat ca educatie medicala continua de catre Colegiul Medicilor din Romania si se bucura de participarea in calitate de formatori a unor experti in domeniu din Spania, Franta si Romania.
    Modulul va fi sustinut de doi experti din Spania, Santiago Rincon si Mayte Lazarro, si de patru specialisti romani in tratamentul adictiilor - prof. dr. Dan Prelipceanu - Seful Catedrei de Psihiatrie a Universitatii de Medicina si Farmacie ""Carol Davilla"" Bucuresti, conf. dr. Radu Mihailescu - director medical al Spitalului Clinic de Psihiatrie ""Prof. Dr. Alexandru Obregia"", dr. Eugen Hriscu - Centrul National de Sanatate Mintala si dr. Gabriel Cicu - sef serviciu in cadrul ANA.
    Intre temele care vor fi abordate pe parcursul acestui modul figureaza canabisul (""Farmacologie. Abuz si dependenta"", "Complicatii organice si psihiatrice", "Utilizari terapeutice ale derivatilor de canabis. Tratament"), tutunul - ""Tutunul (Dependenta tabagica. Tutunul si cancerul. Tutunul si BPOC. Tutunul si ateroscleroza). Alte repercusiuni organice ale consumului de tutun", "Tabagismul la femei. Tabagismul pasiv. Tratament", cocaina (""Farmacologie. Intoxicatie acuta. Dependenta. Sindrom de abstinenta. Complicatiile consumului de cocaina: organice si psihiatrice. Tratament", "Amfetamine, Droguri"  etc.
    Conform Strategiei Nationale Antidrog si Programului Marea Alianta Romana Antidrog (MARA), la nivelul intregii tari au fost create, pe structura a 15 centre de prevenire, evaluare si consiliere antidrog teritoriale, centrele de asistenta integrata in adictii. Acestea urmeaza sa realizeze integrarea serviciilor medicale, psihologice si sociale, sub coordonarea si monitorizarea continua a managerilor de caz. Printre obiectivele vizate se numara alinierea Romaniei la perspectiva europeana in domeniu privind apropierea actului de justitie de cel de terapie. Astfel, consumatorul de droguri trebuie sa fie tratat ca o persoana bolnava si nu ca un infractor.
    Totodata, se intentioneaza dezvoltarea de servicii de tratament substitutiv cu metadona, in cadrul acestor centre.
Sursa: Rompres, 04-06-2007, Vizualizari 1241
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.