Nou progres catre utilizarea fara riscuri a celulelor stem

Data publicării: 15-02-2008

O echipa de cercetatori japonezi a anuntat joi ca a gasit o metoda pentru a reprograma celulele stem fara ca ele sa provoace tumori, ceea ce reprezinta un progres catre utilizarea fara risc a celulelor stem in scopuri terapeutice, relateaza AFP.
Celulele stem sunt considerate ca un potential panaceu in tratarea unor numeroase boli, gratie capacitatii lor de a se transforma in orice celula din corpul uman, permitand inlocuirea tesuturilor sau organelor afectate sau bolnave.
Insa cercetarea in domeniul celulelor stem este controversata pentru ca, pana de curand, embrioni viabili trebuiau distrusi in procesul de extragere a celulelor.Doua echipe de oameni de stiinta au reusit recent sa depaseasca acest obstacol transformand celule ale pielii umane in celule stem pluripotente induse (sau iPS) care prezinta aceleasi proprietati ca si celulele stem embrionare.
Aceasta descoperire a trezit speranta ca se va ajunge la tratamente pe masura in functie de codul genetic al pacientilor, care ar avea ca avantaj faptul ca s-ar evita recurgerea la tratamente anti-respingere.
Insa metoda utilizata de cercetatori pentru transformarea celulelor pielii in celule stem pluripotente ar putea sa provoace tumori si chiar alterari genetice, facandu-le improprii unei utilizari clinice.
Una dintre aceste echipe a reusit totusi sa reprogrameze celulele fara sa provoace tumori si fara riscul unei bulversari genetice.
Cercetatorii au utilizat un retrovirus pentru a injecta patru gene in celulele ficatului si peretelui stomacului unor soareci adulti. Acestia nu au dezvoltat tumori la capatul a sase luni, potrivit rezultatelor unui studiu publicat in Science Express, versiunea online a revistei Science.
Oamenii de stiinta au reusit sa demonstreze astfel ca retrovirusul nu are nevoie sa patrunda in genomul celulei adulte in locuri specifice, ceea ce i-ar putea ajuta pe cercetatori sa evite cumva ca acesta sa se plaseze in locuri susceptibile de a provoca tumori.
Chiar daca aceste rezultate sunt promitatoare, mai raman multe de facut, a indicat profesorul Shinya Yamanaka, de la Universitatea din Kyoto, principalul autor al descoperirii. "Sunt necesari inca multi ani de cercetari inainte ca noi sa fim capabili sa utilizam celulele iPS pentru a trata pacientii", a avertizat el.
15-02-2008, Vizualizari 445
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.