Noutăți în relația dintre contraceptivele hormonale și riscul de cancer mamar

©

Autor:

Noutăți în relația dintre contraceptivele hormonale și riscul de cancer mamar

În New England Journal of Medicine a fost publicat recent un studiu observațional derulat în Danemarca și care s-a adresat relației dintre preparatele hormonale contemporane (formule noi, cu doze mai mici de hormoni, contraceptive progesteronice) și riscul de cancer la sân.

În cadrul studiului a fost identificată o ușoară creștere a riscului cu maximum 20%, ajungând și la 38% odată  cu prelungirea duratei de administrare (10 ani sau mai mulți).

Această concluzie vine și cu o seamă de precauții în ceea ce privește limitările impuse de metodologia de cercetare urmată și valoarea foarte mică identificată a riscului absolut de cancer mamar. Mai exact, trebuie acordată o mai mare atenție relației risc-beneficiu ale contracepției hormonale vizată în studiul de față.

Studiul amplu la care au participat 1.8 milioane de femei din Danemarca a accesat date din registrele naționale în legătură cu prescripțiile de medicamente, diagnosticul de cancer de sân, respectiv alte caracteristici clinice ale femeilor ce au luat parte la analiză. Deși au fost luate în considerare informații privind vârsta, educația, paritatea și alte date asupra istoricului familial de cancer, în cercetare nu au fost incluse și potențialii factori de confuzie cum sunt vârsta primei menstruații, consumul de alcool și cel mai important, comportamente în vederea screening-ului cancerului mamar, de exemplu examinarea manuală a sânilor și efectuarea periodică a mamografiilor.

 


Regimul de monitorizare a cancerului la sân ar putea să difere în rândul femeilor luate deja în evidență în sistemul medical și cărora li s-a prescris terapie hormonală, comparativ cu cele care nu primesc astfel de prepaprate.

De asemenea, trebuie luat în considereare riscul absolut foarte mic pentru cancerul mamar la populația studiată. Vârsta participantelor s-a situat sub 50 de ani. În cadrul populației de față au fost identificate 1.3 cazuri extra de cancer de sân la 10,000 de femei per an care au utilizat contraceptive hormonale, ceea ce înseamnă cu un caz de cancer mamar mai mult anual per 7700 utilizatoare de preparate hormonale.


Nu trebuie uitate nici beneficiile administrării de anticoncepționale. Contracepția hormonală a fost asociată cu reducerea riscului de a face unele tipuri de cancer. De exemplu, în cazul cancerului endometrial și ovarian, meta-analizele sugerează o reducere cu o treime a riscului, fiind studii ce au identificat și diminuarea riscului de cancer colorectal.

Per ansamblu, meta-analizele nu sugerează o creștere a numărului total de cancere sau a mortalității prin cancer la femeile care utilizează contraceptive hormonale.

Femeile peste 40 de ani ar putea prezenta și un risc ușor crescut pentru complicații cardiovasculare ca urmare a administrării de contraceptive.

Analiza atrage atenția asupra necesității unei decizii informate, în raport cu riscurile și beneficiile medicației deopotrive. Preparatele hormonale sunt o modalitate eficientă de contracepție ce le dă posibilitatea femeilor de a prelua controlul asupra reproducerii. Desigur, există și opțiuni non-hormonale de contracepție precum dispozitivele intrauterine, ligatura tromplelor sau vasectomia în cazul partenerului.

Sursa: Medcape, WebMD LLC

Data actualizare: 14-12-2017 | creare: 14-12-2017 | Vizite: 994
Bibliografie
(1) Hormonal Contraception and Risk for Breast Cancer: Many Caveats, link: https://www.medscape.com/viewarticle/889883?src=soc_tw_171216_mscpedt_news_mdscp,mdscp_contraception&faf=1
(2) Contemporary Hormonal Contraception and the Risk of Breast Cancer, link: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1700732
(3) Oral contraceptives and menopausal hormone therapy: relative and attributable risks of cardiovascular disease, cancer, and other health outcomes, link: https://www.medscape.com/medline/abstract/25534509
(4) A Renewed Focus on Maternal Health in the United States, link: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMp1709473
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ce e de facut daca sunt omise pilule anticonceptionale
  • Tipuri de contraceptive combinate disponibile in Romania
  • Mastectomia preventivă
  •