Noutăți în tratamentul cheliei - rezultate spectaculoase

©

Autor: Redacția ROmedic

Noutăți în tratamentul cheliei - rezultate spectaculoase

Alopecia areata este o afecțiune în care sistemul imunitar atacă foliculii de păr. Persoanele afectate prezintă în general câteva zone de chelie la nivelul scalpului, iar în cazuri mai rare afecțiunea se poate manifesta prin lipsa părului de pe întregul corp. Nu se cunosc deocamdată cauzele acestei tulburări, iar în privința tratamentului puține metode s-au dovedit a fi eficiente până acum.

Studii clinice sunt realizate în prezent la Columbia University Medical Center, iar primele rezultate obținute sunt încurajatoare. În urmă cu patru ani, în urma unui studiu realizat pe 1000 de pacienți cu alopecia areata, echipa de cercetători a ajuns la concluzia că foliculii de păr transmit un fel de „semnal de alarmă” către sistemul imunitar care acționează împotriva lor, distrugându-i.

Ulterior s-au realizat teste pe șoareci de laborator și au fost identificate celulele T implicate în distrugerea foliculilor, precum și căile sistemului imunitar prin care își „lansează” atacul.

Tot pe animale  a fost testată eficiența a două medicamente folosite în tratamentul unor afecțiuni la oameni: ruxolitinib – folosit în mielofibroză, o boală rară a măduvei spinării și tofacitinib – utilizat în tratarea artritei reumatoide. După 12 săptămâni, părul animalelor a crescut pe întreaga suprafață a corpului, iar rezultatele s-au menținut chiar la câteva luni după ce oprirea tratamentului.

Un test clinic a fost realizat și pe oameni, însă numărul de participanți a fost mic. La trei dintre aceștia rezultatele au fost spectaculoase – părul a crescut după 4-5 luni de la inițierea tratamentului, iar celulele T nu au mai fost identificate la nivelul scalpului. Studii suplimentare, de o mai mare amploare, sunt necesare pentru a valida aceste rezultate promițătoare.

 

 

Sursa: Medical News Today


Data actualizare: 13-11-2019 | creare: 28-08-2014 | Vizite: 3267
Bibliografie
Baldness cured with bone marrow disease drug in alopecia areata patients, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/281148.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Peste 200 de gene implicate în apariția cheliei
  • De ce chelesc bărbații?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum