ROmedic Cabinete medicale Suceava Cabinete Optică medicală și optometrie Optică medicală și optometrie Suceava

10 sfaturi pentru ochi sanatosi

Autor: dr. Cristina David
1. Vizitează cabinetul oftalmologic în fiecare an pentru a verifica nu numai acuitatea vizuală, dar şi starea de sănătate a ochilor, în general. Păstrează documentele medicale şi prezintă-le medicului când vii la control.


2. Poartă ochelarii sau lentilele de contact pentru a vedea bine la serviciu, în timpul liber sau când faci sport.


3. Poartă ochelari de protecţie pentru activităţile sau sporturile cu risc şi aminteşte-ţi că protecţia UV pentru ochi este la fel de importantă ca şi crema de protecţie pentru piele.


4. Lasă-te de fumat pentru că fumatul îţi dublează riscul de a orbi mai târziu. Ai o singură pereche de ochi, ai grija de ei!


5. Mănâncă sănătos şi include în dieta ta fructe şi legume proaspete, menţine-ţi o greutate normală, pentru a preveni hipertensiunea arterială şi alte boli cu impact asupra ochilor, precum diabetul zaharat.


6. Clipeşte frecvent şi ia pauze regulate, în special când lucrezi la calculator. Verifică dacă monitorul şi tastatura sunt poziţionate corect.


7. Bea apă, cel puţin şase pahare pe zi. Conjunctiva şi pielea delicată din jurul ochilor sunt foarte susceptibile la uscare.


8. Spală-te pe mâini cu regularitate pentru a opri răspândirea viruşilor şi bacteriilor. Spală-te pe mâini ori de câte ori atingi ochii sau lentilele de contact.


9. Informează-te cu privire la bolile oculare din familia ta: unele, cum ar fi glaucomul sau degenerescenţa maculară se pot transmite pe linie genetică. Cere sfatul profesioniştilor vederii pentru a preveni apariţia lor sau pentru a amâna debutul.


10. Ia măsuri urgent dacă observi schimbări în legătură cu ochii tăi. Un diagnostic prompt şi un tratament început din timp pot însemna reducerea problemelor pe termen lung. Întreabă-te în fiecare zi: "Ochii mei arată la fel, îi simt la fel, văd la fel?"
 
Programare