Nucile susţin sănătatea microflorei intestinale acţionând ca un prebiotic (studiu)

Data publicarii: 29-07-2017

Includerea nucilor în alimentaţie poate contribui la modificarea structurii microflorei intestinale, ceea ce sugerează o nouă modalitate prin care aceste fructe cu coajă lemnoasă pot contribui la îmbunătăţirea sănătăţii, informează vineri MedicalXPress citând concluziile unui studiu realizat recent în Statele Unite.

''Nucile au fost numite 'superalimente' datorită faptului că sunt bogate în acizi graşi omega-3, acid alfa-linoleic şi fibre şi pentru că deţin una dintre cele mai importante concentraţii de antioxidanţi'', notează doctor Lauri Byerley, profesor asociat în cadrul catedrei de fiziologie de la Facultatea de Medicină New Orleans, Louisiana, cea care a condus cercetarea.

''Schimbările benefice asupra microflorei intestinale ar putea fi un beneficiu suplimentar al nucilor'', a adăugat aceasta.

În cadrul studiului, echipa de cercetători a experimentat pe două grupuri de şoareci, unul dintre acestea primind nuci în cadrul dietei. Apoi, au fost măsurate tipurile şi numărul de bacterii intestinale sănătoase din zona inferioară a colonului şi au fost comparate rezultatele obţinute. Astfel, cercetătorii au descoperit că în cazul şoarecilor care au primit nuci numărul şi tipurile de bacterii suferiseră modificări, acest lucru fiind observat şi în ceea ce priveşte capacitatea operaţională a acestora.

În urma consumului de nuci de către şoarecii de laborator, cercetătorii au raportat o creştere semnificativă a numărului de bacterii benefice, precum Lactobacillus. ''Am descoperit că prezenţa nucilor în dietă a crescut diversitatea bacteriilor prezente în intestine'', a subliniat Byerley. Aceasta a menţionat că unele cercetări ''au asociat diversitatea redusă a bacteriilor (din intestine - n.r.) cu obezitatea şi alte afecţiuni precum boala inflamatorie intestinală''.

''Nucile au contribuit la creşterea efectivelor mai multor bacterii, precum Lactobacillus, asociată în mod obişnuit cu probioticele, ceea ce sugerează faptul că nucile pot acţiona ca un prebiotic", a explicat cercetătoarea.

Prebioticele sunt ingrediente alimentare care promovează în mod selectiv numărul şi activitatea bacteriilor benefice.

''Sănătatea tractului intestinal reprezintă un domeniu de cercetare emergent, iar cercetătorii descoperă că o diversitate cât mai mare a bacteriilor poate fi asociată cu rezultate mai bune în domeniul sănătăţii'', a adăugat Byerley, potrivit sursei citate.

Consumul de nuci a fost asociat anterior cu reducerea riscului de boli cardiovasculare, încetinirea ritmului de dezvoltare a tumorilor la animale şi cu îmbunătăţirea sănătăţii creierului.

Concluziile cercetării au fost publicate în ''The Journal of Nutritional Biochemistry''.
Sursa: Agerpres, 29-07-2017, Vizualizari 72
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK