Numarul bolilor renale cronice a crescut

Data publicării: 25-10-2007

Intre 11 si 13% din populatia globului sufera de bolile renale cronice, potrivit studiilor internationale in domeniu, ceea ce este foarte mult, a declarat, joi, pentru ROMPRES, dr. Dimitrie Capsa, seful Clinicii de dializa si nefrologie din cadrul Institutului clinic Fundeni.
    Specialistul a mentionat ca in Romania nu exista studii la nivel national in acest domeniu, dar  un studiu facut la Timisoara arata o prevalenta a bolii cronice de rinichi 11%. Acesta este doar un semnal, a subliniat dr. Dimitrie Capsa, dar important, si a adaugat ca se asteapta rezultatele programului de evaluare a starii de sanatate a populatiei, care va evidentia eventuale suspiciuni de boala cronica renala.
    Chiar si procentul care a fost dat de catre Ministerul Sanatatii intr-o prima evaluare a programului, 3%, este un procent mare, a apreciat dr. Capsa, si a insistat pe necesitatea depistarii in faze incipiente a acestor boli.
    Pentru a preveni astfel de boli este necesar un regim alimentar corect, evitarea supraponderabilitatii si obezitatii, iar populatia trebuie sa fie educata sa se prezinte la medic, chiar daca nu are niciun semn de boala, pentru ca s-ar putea ca atunci cand apare un semn boala sa se afle intr-o faza destul de complicata.
    Pe de alta parte, a subliniat dr. Capsa, este necesar ca dupa ce o boala a fost depistata,  aceasta sa fie urmarita pentru a putea fi incetinita si pentru a face urmarirea evolutiei bolii. In  special pentru diabet si boli renale trebuie sa existe conlucrare foarte stransa intre medicul de familie, cardiolog, diabetolog, metrolog.
    Dr. Dimitrie Capsa a facut referire si la "Ghidul national al bolii cronice de rinichi", care este foarte bine conceput si cuprinde atributiile fiecarui medic in diferitele stadii de boala.
    Seful Clinicii de hemodializa si nefrologie de la Institutul Clinic Fundeni a amintit ca in anii 60, Ministerul Sanatatii a initiat, de asemenea, un studiu de evaluare a starii de sanatate a populatiei pe un esantion de un milion de persoane, dar acesta nu a fost finalizat, pentru ca responsabilii sanitari din acea vreme si-au pus problema costurilor tratarii bolnavilor, in cazul depistarii unui mare numar de afectiuni de aceasta natura.
    In opinia sa, programul de stare a sanatatii populatiei este important, intrucat poate sa duca la evidentierea unor afectiuni cat de timpuriu. In cazul bolii cronice renale este bine ca aceasta sa fie cat mai devreme depistata, pentru a nu se ajunge la dializa, cand costurile sunt deja foarte mari. O sedinta de hemodializa costa 118,5 euro, a precizat dr. Dimitrie Capsa.
Sursa: Rompres, 25-10-2007, Vizualizari 689
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.