Numarul real al persoanelor cu dizabilitati il intrece pe cel oficial

Data publicării: 27-03-2008

La nivelul intregii tari exista aproximativ 10.000 de bolnavi de scleroza multipla, dintre care cel putin 1000 sunt tineri, au apreciat reprezentantii Societatii de Scleroza Multipla din Romania (SSMR), prezenti la seminarul "Conexiuni ale tinerilor"- organizat in parteneriat cu Parlamentul European al Tinerilor, la Brasov, transmite corespondentul ROMPRES.
Cifrele pot fi mult mai mari, a apreciat Aurora Borsan, presedintele SSMR. Numarul exact al celor care sufera de aceasta boala nu este cunoscut pentru ca "tinerii se feresc sa spuna ca sunt bolnavi pentru a nu-si pierde locul de munca", dupa cum a spus reprezentanta Societatii de Scleroza Multipla din Romania.
Cei 70 de tineri cu dizabilitati care au participat la seminarul desfasurat in perioada 24-27 martie la Brasov, au mentionat problemele cu care se confrunta si au venit si cu solutii. Ei au propus, printre altele, organizarea de targuri de munca pentru persoanele cu dizabilitati, facilitarea accesului in institutii publice si de invatamant prin amenajarea unor rampe sau lifturi, facilitati la transportul in comun si suplimentarea fondurilor europene pentru programele de tineret, pentru educarea, calificarea si recalificarea profesionala a tinerilor cu dizabilitati.
Tinerii au fost organizati in patru comitete de lucru cu aceeasi tema - "Problema incluziunii tinerilor in viata politica,in mediul decizional si pe piata fortei de munca"- problemele identificate de ei urmand sa fie incluse in continutul unei rezolutii finale care va fi transmisa autoritatilor nationale si europene, dupa cum a declarat Crina Nicolaescu, presedintele Parlamentului European al Tinerilor din Romania.
"Speram sa tragem un semnal de alarma prin acest document, care va fi comunicat cu titlul de petitie si propunere legislativa si speram sa aiba ecou, pentru ca proiectul 'Conexiuni al tinerilor' se desfasoara pe o perioada de opt luni" a mai precizat Crina Nicolaescu.
Presedintele SSMR, Aurora Borsan, a sublinat ca, pentru prima data in Romania grupuri de tineri aflati in dificultate au fost cuprinsi intr-un proiect de anvergura care le da posibilitatea de a spune intr-un cadru organizat problemele lor.
"Am dori sa mai derulam astfel de proiecte pentru ca am descoperit in aceste zile de seminar ca tinerii au facut o echipa, au colaborat extraordinar si s-a dovedit ca dispun de mult potential, dar sunt timizi din cauza dizabilitatilor" a subliniat presedintele Societatii de Scleroza Multipla din Romania.
Sursa citata a mai afirmat ca dupa acest seminar o serie de tineri cu dizabilitati intentioneaza sa se inscrie in activitati de voluntariat pentru a capata mai multa incredere si pentru a invata sa-si ceara drepturile.
Prezenta la seminar, presedintele Comisiei pentru Egalitate de Sanse din Camera Deputatilor, Minodora Cliveti, a identificat doua teme de discutie la nivelul comisiei, privitor la acest subiect.
"Este vorba despre o tema legata de sansele pentru copiii cu dizabilitati si alta pentru persoanele cu handicap. Imi doresc sa aud cateva idei pentru a ameliora legislatia, sau macar sa amelioram modul in care legislatia se implementeaza din punct de vedere al persoanelor cu probleme. Este obligatoriu sa facem mai mult si ma bucur ca exista interes din partea lor pentru a vorbi despre problemele cu care se confrunta" a spus Minodora Cliveti.
27-03-2008, Vizualizari 449
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.