Nutriție

Autor: ROmedic

246 articole 12 3 4 5 Înainte ›
Cum influențează ora la care iei micul dejun riscul de obezitate, dacă ai diabet tip 2

Un studiu publicat recent în jurnalul științific Diabetic Medicine și-a propus să analizeze relația dintre temporizarea micului dejun, cronotipul de somn – matinal sau tiparul nocturn – și aportul lor în instalarea obezității la pacienții cu diabet tip 2.Studiul a pornit de la o serie de ipoteze care au fost confirm...

Consumul de lactate a fost asociat cu o majorare a densității osoase la bărbații peste 50 ani

La bărbați, consumul de produse lactate precum laptele, iaurtul, brânza, a fost asociat cu majorarea densității osoase și creșterea rezistenței vertebrale la nivelul coloanei, la bărbații cu vârsta mai mare de 50 de ani. Observația nu a fost valabilă și în rândul femeilor. Acestea au fost concluziile unui studiu ...

Cum influențează bacteriile de la nivelul intestinului subțire absorbția grăsimilor dietetice

Potrivit unui studiu publicat în jurnalul Cell Host and Microbe, dieta de tip vestic densă în calorii poate favoriza extinderea microflorei cu rol în digestia și absorbția grăsimilor, inclusiv la nivelul intestinului subțire.O serie de studii au arătat că aceste bacterii se pot multiplica la nivelul intestinului subțire &i...

Experții recomandă reactualizarea urgentă a ghidurilor privind consumul moderat de alcool

Potrivit unui nou studiu publicat în prestigiosul jurnal științific The Lancet, recomandările cu privire la consumul moderat de alcool variază între națiuni și depășește limita de siguranță pentru reducerea mortalității generale și a riscului cardiovascular. (1)Deși doza standard de alcool se situează la 10 g de alcool p...

Conservele și absorbția nutrienților din aceste alimente

Modul de ambalare a produselor alimentare ar putea afecta negativ modul în care sunt absorbiți nutrienții la nivelul tractului gastrointestinal, potrivit noilor cercetări realizate la Universitatea Binghamton....

Care sunt pacienții ce ar putea avea beneficii de pe urma unei diete ketogenice?

Dieta ketogenică a căpătat în ultimii ani o popularitate semnificativă bazată pe tot mai multe studii ce sugerează beneficii pentru pacienți cu o mare variabilitate a patologiilor, de la epilepsie, la diabet tip 2, obezitate, cancer și alte afecțiuni neurologice. Dieta ketogenică clasică presupune creșterea aportului de grăsimi p...

Pastele îngrașă sau te ajută să slăbești?

Pastele, la fel ca pâinea, sunt carbohidrații renegați care cel mai frecvent beneficiază de publicitate negativă. Pornind de la premisa că „nu există alimente nesănătoase, doar diete dezechilibrate”, pastele și în general carbohidrații, consumați cu moderație, în contextul unei diete echilibrate și al unui...

Restricția calorică la persoanele fără tulburări de greutate ar putea întârzia îmbătrânirea

Potrivit unui studiu publicat recent în jurnalul Cell Metabolism, restricția calorică aplicată subiecților non-obezi a determinat reducerea stresului oxidativ sistemic, fenomen asociat cu procesele neurodegenerative specifice bolilor Alzheimer și Parkinson, cancerului, diabetului și a multor alte afecțiuni precum artrita reumatoidă ș...

Eficiența pe termen lung a diferitelor tipuri de diete este foarte asemănătoare

Indiferent care este planul dietetic ales, fie dietă săracă în carbohidraţi, fie în grăsimi, studiile arată că fiecare dintre acestea pot ajuta la obţinerea unei scăderi moderate în greutate, cu un impact important asupra sănătăţii.Având în vedere numărul mare de tipuri de diete, medicamente şi interven...

Care este cea mai eficientă strategie pe termen lung când vrei să scazi în greutate?

Perioada de adult tânăr este critică în ceea ce privește riscul de instalare a excesului de greutate. Potrivit unui studiu condus de Ulla Kärkkäinen, licențiată în terapie nutrițională și cercetător în cadrul Universității din Helsinki, una dintre strategiile eficiente pe termen lung pentru pierderea &ic...

Care este doza zilnică de migdale și cacao pentru ameliorarea profilului lipidic?

Potrivit unui studiu publicat în Journal of the American Heart Association, includerea în rutina alimentară a migdalelor, a ciocolatei negre și a pudrei de cacao ar putea manifesta o influență benefică asupra riscului de boli coronariene, prin ameliorarea profilului lipidic/al lipoproteinelor.Studiul de tip trial controlat a analiz...

Asocierea dintre carnea gătită la grătar cu foc deschis și hipertensiunea arterială

Consumul frecvent de carne gătită la grătar cu foc deschis și prepararea termică excesivă a cărnii pentru a fi „bine făcută”, ar putea crește riscul de hipertensiune arterială. Aceasta a fost concluzia unui studiu recent, prezentat pentru prima dată în cadrul conferinșei American Heart Association’s Epidemi...

Grăsimile saturate sunt inamicul sănătății cardiovasculare?

Studiul PURE (Prospective Urban Rural Epidemiology) este unul dintre studiile ample observaționale care a inclus peste 100,000 de participanți din 18 țări, cu o durată de 7 ani și care a analizat relația dintre aportul dietetic de grăsimi (grăsimi totale, acizi grași saturați, mono- și polinesaturați) și riscul e morbiditate și morta...

Cum să găsești voința pentru a slăbi

Persoanele care nu reușesc să slăbească dau deseori vina pe lipsa voinței. Adevărul este că toată lumea are un anumit nivel de voință, însă pe parcursul zilei acest nivel scade odată cu fiecare exercitare. Prin urmare, câteva soluții pentru a evita situațiile în care trebuie să apelăm la voință sunt utile....

Alimente afumate mai puțin nocive, cu un ajutor nebănuit

Afumarea poate face multe alimente mai delicioase, însă există și un efect advers: prezența carcinogenilor. În încercarea de a reduce conținutul carcinogen din alimentele afumate, cercetătorii au primit un ajutor din partea industriei automobilelor...

Postul intermitent reduce riscul cardiovascular?

În pofida titlurilor menite să impresioneze cu privire la eficiența dietei 5:2 care funcționează pe principiul postului intermitent, asupra reducerii riscului cardiovascular și cum grăbește scăderea în greutate, adevărul științific este în cel mai bun caz sceptic cu privire la aceste rezultate.Informațiile cele mai rec...

Superalimente gustoase obținute din culturi celulare de plante

Cercetătorii finlandezi au dezvoltat o metodă de a produce plante gustoase și sănătoase pentru consumul alimentar prin culturi de celule din plante (CCP). Pe lângă calitățile senzoriale, plantele au o valoare nutrițională mai mare decât cea anticipată.Specialiștii de la Centrul tehnic de cercetare (VTT) din Finlanda au dezvo...

Concentrațiile ridicate de Omega-6 ar putea reduce riscul de moarte prematură

Conform unui studiu recent realizat în cadrul Universității din Finlanda de Est, acizii grași Omega-6 ar putea reduce riscul de deces prematur prin protejarea funcțiilor cardiace....

Dieta mediteraneană este benefică pentru prezervarea masei musculare și a densității minerale osoase la femeile în postmenopauză

Potrivit unui studiu observațional la care a participat 103 femei cu vârsta medie de 55 de ani, aderarea la un pattern de alimentație sănătoasă de tip mediteranean a fost asociată cu prezervarea masei musculare și a densității minerale osoase.Rezultatele studiului au fost prezentate pentru prima dată în cadrul Congresului ENDO...

Chiar și micile schimbări din alimentație au un impact semnificativ asupra sănătății

Cercetătorii din cadrul Universității Ohio sugerează că orice element nou adus dietei se resimte asupra sănătății generale. ...

Cum modulează cafeaua metabolismul canabinoid și efectele asupra sănătății

Cafeaua este o băutură complexă în moleculele bioactive și cu o influență la fel de complexă asupra mecanismelor organismului – inclusiv canabinoid. Sistemul endocanabinoid este și ținta compușilor prezenți în Cannabis sativa, responsabili atât pentru acțiunea recreațională, dar mai ales proprietățile terapeu...

Efecte neuroprotective la șoricei ale restricției calorice asociată unei diete sărace în grăsimi

Restricția calorică aplicată în cadrul unei diete sărace în grăsimi previne activarea îmbătrânirii microgliilor, proces favorizat de inflamație. Comparativ cu modificările dietetice, exercițiil fizice nu au fost la fel de eficiente în ceea ce priveșe obținerea efectului antiaging. Rezultatele studiului efect...

Modificări la nivelul sistemului reproducător la sugarii hrăniți cu formule pe bază de soia

Sugarii hrăniți cu formule pe bază de soia încă de la începutul perioadei de nou-născut au prezentat o serie de modificări la nivelul sistemului reproductiv, comparativ cu sugarii alăptați sau care au primit formule pe bază de lapte de vacă. Cercetătorii menționează că aceste modificări din perioada post-natală sunt mino...

Subestimarea aportului caloric – un alt factor care contribuie la epidemia de obezitate

Potrivit unui sondaj realizat în Anglia, aportul caloric zilnic este dramatic subestimat în rândul britanicilor, factor care ar putea contribui la epidemia de obezitate, respectiv sabotează eforturile de a pierde în greutate prin aplicarea restricției calorice sau de a avea o dietă suficientă și echilibrată caloric.La ...

Hipertensiunea este asociată cu cantitatea de sare din alimentație, indiferent cât de sănătos mănânci

Cercetători de la mai multe instituții au analizat dieta a peste 4.000 de persoane și au ajuns la concluzia că persoanele care consumă cantități mari de sare au hipertensiune indiferent de cât de sănătoasă este dieta lor în general....

Dieta DASH pentru reducerea riscului de depresie

Participanții care au aderat la majoritatea principiilor dietei DASH cu aport redus de sodiu (Dietary Approach to Stop Hypertension) au înregistrat un risc cu 11% mai mic de a dezvolta simptome ale depresiei odată cu înaintarea în vârstă.Stud...

Dieta MIND și întârzierea declinului cognitiv după AVC

Pacienții care au suferit un accident vascular cerebral (AVC) ar putea preveni sau întârzia declinul cognitiv prin adoptarea unei diete sărăce în sodiu, dar bogată în alimente dense în nutrienți precum vegetalele cu frunze verzi și fructele de pădure...

Dieta vegană poate preveni diabetul zaharat tip 2?

Modificarea stilului de viață și al celui alimentar sunt recomandările principale pentru reducerea riscului de boli metabolice. Printre acestea se numără și creșterea aportului de fructe, vegetale, leguminoase și cereale integrale, pentru aportul se...

Suplimentele de calciu ar putea favoriza apariția polipilor colonici

Administrarea suplimentelor de calciu, cu sau fără vitamina D, ar putea crește riscul de apariție a poliilor la nivelul colonului, sugerează rezultatele unui trial amplu publicat în jurnalul online Gut. Cercetătorii atrag atenția că acestea trebuie tratate cu precauție, fiind necesare studii suplimentare pentru confirmarea rezultatel...

STUDIU: Consumul de cafea este benefic și lipsit de riscuri pentru sănătate

Conform unei analize sistematice cuprinzătoare care a inclus 201 meta-analize observaționale și 17 intervențioanale, s-a ajuns la următoarea concluzie: consumul de cafea este benefic, respectiv lipsit de riscuri pentru sănătate, cu excepția consumului ei în sarcină și al majorării riscului de fracturi în cazul femeilor care b...

Cum influențează genetica preferințele copiilor pentru gustări

Elie Chamoun a investigat în ce măsură variantele genetice asociate receptorilor pentru gust influențează preferințele pentru gustul dulce, sensibilitatea la gustul specific al grăsimilor și aversiunea pentru gustul amar al vegetalelor cu frunze verzi, alegerile alimentelor pentru gustări la preșcolari.La studiu au participat 50 de c...

Cafeaua conține acrilamide, substanțe care cresc riscul de cancer

În curând, cafeaua din California ar putea veni la pachet cu un mesaj de avertizare cum că băutura poate determina cancer. Magazinele din California care vând cafea ar putea fi nevoite să includă acest mesaj pe produsele de cafea...

L-glutamina funcționează în sindromul de colon iritabil?

L-glutamina sau glutamina este un aminoacid neesențial produs de organism și întâlnit în sânge. Organismul uman are nevoie de 20 de aminoacizi neesențiali care alcătuiesc împreună diverse proteine. Este esențial ca o persoană să aibă un nivel adecvat de proteine în organism. Deși în mod obișnuit ...

Cât de periculos este consumul de ardei iuți?

Ardeii iuți determină o simptomatologie bogată - fapt constatat de la primul contact cu alimentul. Însă întrebarea este dacă ardeii iuți pot cauza probleme de sănătate....

META-ANALIZĂ: Beneficii vs. riscuri ale porumbului modificat genetic

Plantele de cultură modificate genetic nu doar că au eficientizat producția din punct de vedere agronomic, toxicologic și al impactului asupra mediului, dar ar putea constitui un avantaj pentru sănătatea umană. Aceasta a fost concluzia unei meta-analize publicate în Scientific Reports de o echipă de cercetători condusă de Elisa Pele...

Fructul întreg vs. sucul natural din fructe pentru o greutate sănătoasă

Potrivit studiului, în rândul femeilor aflate în post-menopauză s-a observat o creștere progresivă în greutate în medie cu 0.176 kg asociată consumului zilnic a 180 ml suc natural din 100% fructe, în fiecare an. Citește mai departe:...

Efectele consumului regulat de iaurt și beneficiile la persoanele cu hipertensiune

Tot mai multe studii care au investigat efectele consumului regulat de iaurt asupra sănătății inimii și sistemului vascular în particular, susțin la unison beneficiile acestui aliment pentru reducerea riscului cardiovascular.Numeroase studii au ajuns la concluzia potrivit căreia consumul de produse lactate este benefic sănătății ca...

Dieta nesănătoasă în adolescență și riscul de cancer mamar la vârsta adultă

Nu mai este un secret pentru nimeni asocierea dintre alimentația dezechilibrată și cancer, în mod particular dieta săracă în fibre și vegetale, bogată în zaharuri și cereale rafinate, în care predomină consumul de produse din carne procesată, ce favorizează procesele inflamatorii cronice implicate în etiolog...

Dietele low-carb vs. low-fat și predispoziția genetică pentru obezitate

Pentru a pierde în greutate nu contează dacă planul alimentar a fost sărac în grăsimi (low-fat) sau restrictiv în carbohidrați (low-carb), ci deficitul caloric și aportul proteic. Acestea au fost concluziile studiului clinic randomizat DIETFITS publ...

Secretul pentru ameliorarea durerilor artritice s-ar putea afla în micul dejun

Am auzit de multe ori că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, însă acesta ar putea avea o importanță deosebită pentru persoanele care suferă de dureri cauzate de artroză. Cercetătorii germani au descoperit că bolul cu cereale din fiecare dimineață ar putea preveni anumite tipuri de artrită inflamatorie cronică mai ...

Ciocolată de Valentine's Day: atenție la uleiul de palmier

Dieta bogată în grăsimi și zahăr duce la obezitate, dar totodată creează inflamație în nucleus accumbens septi - zona din creier ce controlează starea de spirit și sentimentul de recompensă. Acest tip de inflamație poate rezulta în comportament anxios, depresiv, sau compulsiv, precum și în dereglarea metabolismului....

Consumul de vegetale cu frunze verzi ar putea contribui la încetinirea declinului cognitiv

Consumul zilnic al unei porții de vegetale cu frunze verzi ar putea contribui la încetinirea declinului cognitiv odată cu înaintarea în vârstă concomitent cu creșterea speranței de viață. Aceasta a fost concluzia unui studiu prospectiv publicat în......

De ce slăbești atunci când partenerul tău ține dieta?

După 6 luni de la modificarea stilului alimentar în vederea scăderii ponderale ale unui singur partener de cuplu, perechile care doar au asistat la proces au pierdut și acestea 2% din greutatea inițială. Acestea a fost concluzia unui studiu publicat în jurnalul științific Obesity.La studiu au participat 130 de cupluri ce prezenta...

O dietă bogată în fibre ar putea avea un efect pozitiv asupra bolilor inflamatorii articulare

Este bine-cunoscut faptul că o alimentaţie sănătoasă sporeşte bunăstarea organismului. Cercetătorii de la Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg (FAU) au descoperit că o dietă bogată în fibre poate avea o influență pozitivă asupra bolilor inflamatorii articulare cronice, ceea ce duce la oase mai puternice. C...

Pentru a scădea riscul de fractură de șold alegeți iaurtul, nu laptele dulce

Un aport ridicat de lactate fermentate - ca iaurtul, în combinație cu un consum crescut de fructe și legume, a fost asociat cu o rată mai scăzută a fracturilor de șold la femei....

Sărbătorile vă afectează greutatea? Cântarul nu vă spune chiar totul

Un nou studiu - CENTRAL MRI - publicat în jurnalul Circulation al American Heart Association (Asociația Americană de Cardiologie) a folosit pentru prima dată tehnologia imagistică RMN pentru a reprezenta impactul unor strategii distincte de stil de viață asupra diverselor depozite de grăsime corporală.   „Cântărire...

Scorțișoara ar putea favoriza arderea grăsimilor

Cinamaldehida este un compus volatil (substanța activă) care îi conferă scorțișoarei aroma specifică, dar ar putea avea și proprietatea de a asigura un grad de protecție împotriva obezității, conform unui studiu recent din cadrul Universității din M...

STUDIU: Calitatea dietei și condiția fizică la persoanele vârstnice

Potrivit unui studiu realizat în cadrul Universității din Southampton și publicat în Journal of Gastroenterology: Series A , persoanele care adoptă o dietă echilibrată în perioada adultă sunt mult mai în formă și mai sănătoase din punct de vedere al funcționalității fizice după vârsta de 60 ani.Prin inte...

Alimentele picante ar putea diminua pofta de a mânca „ceva sărat”

Persoanele care consumă cu precădere alimente picante au tendința să mănânce alimente mai puțin bogate în sare și au valori mai mici ale presiunii arteriale. La această concluzie au ajuns cercetătorii după ce au determinat preferința pentru gusturile iute și sărat la 606 adulți chinezi și apoi au pus în legătură...

STUDIU: Este glutenul cauza reală a sensibilității la gluten?

Un studiu norvegian realizat în cadrul Universității din Oslo, în colaborare cu Universitatea Monash din Australia, publicat în jurnalul Gastroenterology, ridică un nou semn de întrebare cu privire la adevăratul vinovat al simptomelor atribuite până acum glutenului. Circa 13% dintre adulți declară că prezintă ...

246 articole 12 3 4 5 Înainte ›

Data actualizare: 02-09-2014 | creare: 02-09-2014 | Vizite: 26930

Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK