Nutriție

893 articole 1 2 ..... 567 ..... 17 18 Înainte ›
Impactul consumului de alimente neprocesate, minim procesate și ultra-procesate asupra calității dietei

Un studiu publicat în Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, desfășurat pe o perioadă de 30 de ani, care a implicat profesioniști din domeniul sănătății, indică existența unei legături directe între consumul de alimente neprocesate și minim procesate și indicatori pozitivi de calitate ai dietei. Studiul a implic...

Dietele pe bază de plante ar putea avea un efect pozitiv direct asupra sănătății intestinale și asupra sistemului imunitar

Un studiu recent publicat în revista Nutrients a analizat impactul dietelor bazate pe plante asupra microbiotei intestinale și cum acest lucru poate influența sănătatea umană. Autorii studiului au descoperit că dietele vegane și vegetariene promovează o microbiotă intestinală mai diversă și bogată în bacterii care descompun...

Consumul unei game largi de fructe și legume poate fi benefic pentru sănătate

Un studiu recent publicat în The Journal of Nutrition a analizat asociațiile dintre varietatea și cantitatea de fructe și legume consumate și riscul de mortalitate la adulții în vârstă din China, folosind în acest scop date din studiul de cohortă Guangzhou Biobank (GBCS). Rezultatele au evidențiat faptul că persoane...

Capsaicina - beneficiile consumului de ardei iute

Capsaicina este asociată cu numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv proprietăți antiinflamatorii, anticancerigene, antiobezitate și antioxidante....

Efectele antiinflamatorii ale nucilor

Scad LDL și îmbunătățesc metabolismul lipidic, interferă în procesul de formare al plăcilor de aterom, efect direct asupra stresului oxidativ (prin reducerea radicalilor liberi de oxigen) și indirect ca cofactori în procese enzimatice antioxidante...

Care este impactul ambalajului asupra stabilității berii?

Un studiu recent publicat în jurnalul ACS Food Science & Technology, care și-a propus să identifice care este cea mai bună opțiune de ambalare pentru două tipuri populare de bere, sugerează faptul că ambalarea berii de chihlimbar în sticle ajută la păstrarea pentru mai mult timp a savorii berii, comparativ cu ambalarea &ici...

Smoothie-uri mediteraneene pentru o mai bună sănătate (studiu)

Un studiu recent publicat în revista Antioxidants analizează proprietățile de promovare a sănătății ale smoothie-urilor făcute din produse vegetale tipice mediteraneene.Până acum, industria alimentară s-a concentrat pe produsele ca atare, sănătoase și atractive pentru a satisface cerințele clienților. Smoothi-urile prezin...

Cum influențează dieta inflamația sistemică?

Studiul recent publicat în revista Nutrients evidențiază faptul că factorii dietetici joacă un rol semnificativ în influențarea inflamației sistemice cronice.Inflamația de grad scăzut este un factor crucial asociat cu multe boli, inclusiv boli cardiovasculare, anumite tumori și tulburări neurologice. Studiul sugerează că tip...

Un nou studiu compară dimensiunile porțiilor alimentare în țările europene

Un studiu italian recent publicat în Jurnalul Internațional de Cercetare a Mediului și Sănătate Publică a comparat dimensiunile standard ale porțiilor pentru diferite categorii de alimente din țările europene. Studiul a constatat variații semnificative între țări în ceea ce privește importanța lor pentru alimente, nut...

Dieta mediteraneană promovează îmbătrânirea sănătoasă

Un studiu recent publicat în revista Experimental Gerontology explorează impactul dietei mediteraneene asupra sănătății cognitive și mentale, calității vieții și a îmbătrânirii sănătoase în rândul unei cohorte de persoane în vârstă din Sicilia, Italia. Rezultatele arată o asociere clară &ici...

Conținutul ridicat de fenoli din mâncarea mexicană contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate

Într-un studiu recent cercetătorii au evaluat compușii fenolici din mâncarea mexicană, precum și efectul acestora asupra stării de sănătate. Mâncarea mexicană cuprinde ingrediente bogate în compuși fenolici, precum cereale, fasole, cartofi, diverse condimente și legume. De-a lungul timpului însă, bucătăria...

Supraalimentația în sarcină și alăptare crește riscul de obezitate la vârsta adultă pentru copil

Un nou studiu de la Universitatea Rutgers dezvăluie că persoanele care s-au născut din mame care erau supraponderale în timpul sarcinii și alăptării pot avea un risc mai mare de a deveni obezi ca adulți. Studiul sugerează că supranutriția timpurie poate modifica creierul în curs de dezvoltare pentru a tânji alimente nes...

Dieta ketogenică, asociată unui risc crescut de apariție a afecțiunilor cardiovasculare

Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Columbia Britanică arată că dieta ketogenică, ce presupune consumul de alimente sărace în carbohidrați și bogate în lipide, poate fi asociată cu o creștere a nivelurilor de colesterol LDL, tipul nociv de colesterol din organism. Conform oamenilor de știință, aceste mod...

Intervențiile simple pot ajuta la reducerea consumului de fast food

Un studiu publicat recent în jurnalul științific Nutrients a arătat că intervențiile de rezistență în fața mâncării fast food este posibilă. Pentru cercetare au fost implicați 23 de adulți: 5 participanți în grupul de control, grupul 1 cu 8 voluntari și grupul 2 cu 9 participanți....

Care sunt alimentele care constituie principalele surse de sodiu în Statele Unite?

Majoritatea americanilor consumă niveluri ridicate de sodiu, care poate crește tensiunea arterială și riscul de boli cardiovasculare. Majoritatea sodiului alimentar este obținut din alimente preambalate, astfel încât campaniile de etichetare a alimentelor și educația sunt importante pentru a reduce aportul de sodiu.Un studiu rece...

Consumul de soia influențează pozitiv diabetul zaharat și bolile de inimă

Un studiu publicat recent în jurnalul științific Nutrients a concluzionat că un consum regulat de soia și produse din soia poate oferi protecție față de diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare, două dintre cauzele majore ale decesului la nivel mondial. (1, 2) Pentur a ajunge la aceste rezultate o echipă de cercetătorii din Chin...

Revizuirea celor mai recent identificate tulburări de alimentație

În ultimii ani, în lumea medicală s-au înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește identificarea și tratarea tulburărilor de alimentație. Deși tulburările de alimentație, cum ar fi anorexia nervoasă și bulimia, sunt bine-cunoscute, cercetătorii au descoperit recent două tulburări de alimentație noi: ...

Vegetalele ar putea deveni o importantă sursă de proteine

Un studiu recent publicat în revista Nutrients a discutat despre încercarea de a identifica surse noi de proteine ​​pe bază de plante pentru a satisface cererea globală în creștere pentru surse de proteine ​​accesibile, nutritive și durabile. Studiul s-a concentrat pe sursele subutilizate de proteine ​​vegetale, &i...

Un aport ridicat de polifenoli din alimentație poate reduce riscul de sindrom metabolic

Un studiu publicat în jurnalul Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, care a evaluat protecția cardiometabolică conferită de polifenolii dietetici (n.r. compuși naturali găsiți preponderent în fructe și legume) indică faptul că un aport ridicat de polifenoli reduce prevalența sindromului metabolic. Studiul indică ...

Un nou sistem de clasificare a calității alimentelor cu carbohidrați

Un studiu recent publicat în revista Nutrients subliniază necesitatea de a ne concentra pe calitatea carbohidraților din diete, mai degrabă decât doar pe cantitatea de fibre și zaharuri adăugate.Alimentele cu carbohidrați (≥40% energie din carbohidrați) sunt principala sursă de energie în dieta SUA. Spre deosebire de re...

Ce impact are postul intermitent asupra sănătății sistemului osos?

Impactul postului intermitent (IF) asupra sănătății oaselor rămâne incert, în ciuda mai multor studii care indică beneficiile acestuia în pierderea în greutate și sănătatea metabolică. Într-o revizuire recentă publicată în British Journal of Nutrition, autorii au evaluat efectul diferitelor tipuri de ...

Cum pot fi evitate reacțiile nedorite legate de prezența iodului și a sării în apa în care sunt fierte pastele?

Sarea iodată  adăugată în apa în care fierb pastele ar putea duce la produse secundare potențial dăunătoare. În unele cazuri, reacțiile apărute în urma combinării sării iodate cu cloramină sau clor, substanțe regăsite uneori în apa utilizată la gătit, poate duce la formarea de compuși toxici, cum a...

Cercetătorii aduc și mai multe dovezi privind modul în care băuturile îndulcite contribuie la obezitate

Cercetătorii de la Universitatea din Toronto și Universitatea Harvard au efectuat o analiză a zeci de studii din ultimul deceniu și au descoperit că băuturile îndulcite cu zahăr promovează creșterea în greutate la copii și adulți.Revizuirea, publicată în Jurnalul American de Nutriție Clinică, este cea mai extinsă an...

Cele mai populare diete: cercetătorii au stabilit amprenta de carbon și calitatea alimentației fiecăreia

Există interes tot mai mare pentru alimentele cu o amprentă de carbon mai scăzută, din cauza schimbărilor climatice. Sistemul alimentar contribuie semnificativ la problemele de mediu, iar schimbarea lui în viitor ar putea avea un impact pozitiv atât asupra sănătății populației, cât și asupra durabilității mediului. Un...

Suplimentarea cu vitamina D poate preveni sau amâna demența

Potrivit unui nou studiu de amploare, suplimentarea cu vitamina D poate ajuta la prevenirea demenței. Cercetătorii de la Universitatea Hotchkiss Brain din Calgary, Canada, și de la Universitatea Exeter din Marea Britanie au examinat relația dintre suplimentarea cu vitamina D și demența la peste 12.388 de participanți ai Centrului Național d...

Fungicidele boscalid (BOS) și difenoconazol (DIF) afectează aroma căpșunilor

Un studiu publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry (februarie 2023) al Societății Americane de Chimie arată că anumite fungicide utilizate pe căpșuni pot reduce aroma, gustul și valoarea nutrițională a acestora. Aroma și gustul oricărui produs agricol, inclusiv al căpșunilor, sunt rezultatul gustului și mirosului a...

Condimentele ar putea îmbunătății aportul de proteine la persoanele vârstnice

Alimentația nesănătoasă accentuează problemele de sănătate și influențează totodată aportul de proteine al persoanelor vârstnice. Proteinele, esențiale pentru menținerea masei musculare și a funcției cognitive, sunt găsite în general în cantități reduse la persoanele vârstnice, ceea ce poate afecta semnific...

Eritritol, un îndulcitor găsit în numeroase produse comercializate în România, periculos pentru sănătate

Utilizarea prelungită a îndulcitorului artificial Eritritol, găsit în principal în dulciuri sau în sucurile carbogazoase, poate fi asociată cu un risc crescut de boli cardiovasculare, în special de infarct miocardic și accident vascular cerebral, potrivit concluziilor unui studiu recent, publicat în jurnalul ...

Săritul meselor ar putea avea un efect negativ asupra celulelor imune

Potrivit unui nou studiu, postitul ar putea avea un efect negativ în ceea ce privește lupta împotriva infecțiilor. Mai mult, săritul meselor ar putea crește riscul de boală cardiovasculară. Pentru studiu, cercetătorii au utilizat modele animale (cobai). Rezultatele au fost publicate în revista Immunity. În total, au f...

Efectul Dietei Mediteraneene asupra obezității

Un studiu publicat în revista Experimental Gerontology (februarie 2023) explorează beneficiile dietei mediteraneene în prevenirea și gestionarea obezității, o problemă de sănătate publică majoră la nivel global, în special în rândul adulților din țările vestice. Obezitatea este definită ca un indice de mas...

Efectele suplimentării cu beta-alanină (β-alanină) asupra performanțelor militarilor

Un studiu publicat în revista Nutrients (februarie 2023) examinează efectele suplimentării cu β-alanină asupra performanței, cogniției și rezilienței militarilor. Militarii au capacități fizice asemănătoare sportivilor de performanță și trebuie să fie în formă fizică pentru a alerga și a reacționa rapid, precum ...

Cercetătorii vor să „înarmeze” legumele cu proprietăți antiinflamatorii

Betalainele sunt pigmenți naturali ai plantelor responsabili de culoarea roșu-violet sau galbenă a anumitor fructe și legume și sunt utilizați în mod obișnuit ca agenți de colorare a alimentelor. Cercetări recente au arătat că betalainele au un potențial antioxidant puternic și pot fi eficiente în combaterea diferitelor bol...

Cum este influențată microbiota intestinală umană de dieta alimentară

Un studiu publicat în revista Best Practice & Research Clinical Gastroenterology (februarie 2023) și-a propus să sintetizeze impactul nutrienților și al dietelor asupra microbiotei intestinale, precum și perspectivele viitoare de utilizare a dietei ca modulator terapeutic al microbiomului.Microbiota intestinală umană conține aprox...

Antioxidanți eficienți în ameliorarea oboselii și prevenirea demenței, găsiți în cantități crescute în diferite tipuri de carne

Cercetătorii de la Universitatea din Osaka au descoperit recent noi antioxidanți în carnea de vită, pui și porc, oferind o perspectivă interesantă asupra valorii nutriționale a acestor alimente. Potrivit studiului cercetătorilor, carnea de vită, pui și porc conțin, pe lângă dipeptidele imidazol (IDP), substanțe produse &ici...

Consumul de nuci este benefic pentru mediu, nu doar pentru sănătatea generală a indivizilor

Alimentația sănătoasă și durabilitatea sunt două aspecte care devin din ce în ce mai importante pentru oameni, în special în pofida schimbărilor climatice și a crizei de sănătate globală. Un studiu recent, realizat printr-o colaborare a cercetătorilor din SUA, Australia și Spania, arată că nucile pot fi o opțiune e...

Dieta mediteraneană și microbiomul - esențiale pentru o îmbătrânire sănătoasă

Un studiu recent, publicat în Frontiers in Nutrition, a investigat gradul de conștientizare a dietei mediteraneene și impactul acesteia la persoanele în vârstă și la personalul medical.Dieta mediteraneană este o strategie nutrițională recomandată pentru abordarea preocupărilor legate de vârstă, cum ar fi deteriorar...

Sarea poate reduce capacitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva infecțiilor

Consumul unei cantități prea mari de sare, o practică comună în societățile occidentale, este dăunător nu doar pentru tensiunea arterială și sistemul cardiovascular, ci ar putea avea un impact negativ inclusiv asupra sistemului imunitar. Un studiu publicat în Cell Metabolism arăta că sarea poate perturba funcționarea celule...

Studiu comparativ: impactul a șase diete moderne asupra mediului

Alimentația fiecărei persoane influențează într-un mod semnificativ nu doar sănătatea individuală, ci și mediului înconjurător. Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din California, care a analizat în mod individual impactul a șase tipuri de diete asupra mediului înconjurător, arată că fiecare ...

Reducerea necontrolată a consumului de carbohidrați poate avea importante efecte negative asupra sănătății

Dietele sărace în carbohidrați, devenite tot mai populare în ultimii ani, datorită potențialului lor de a susține pierderea în greutate, ar putea fi, în anumite situații, mai degrabă dăunătoare decât benefice. O meta-analiză efectuată de cercetătorii Centrului de Cercetare Midwest Biomedical arată că redu...

Locuiești într-o zonă cu multe restaurante fast-food? Ai un risc mai mare de AVC

Un studiu recent, care urmează să fie prezentat la Conferința Internațională a Asociației Americane a Accidentelor Vasculare Cerebrale din 2023, arată că adulții cu vârste de peste 50 de ani care locuiesc în apropierea unui mediu cu multe restaurante tip fast-food au un risc mai mare de accident vascular cerebral, comparativ cu...

Ce efecte are asupra sănătății combinarea dietei ketogenice cu postul intermitent?

Un articol recent publicat în jurnalul electronic Clinical Nutrition ESPEN discută aspectele adoptării unei diete combinate, în scopul gestionării afecțiunilor cronice. Dietele luate în considerare sunt postul intermitent și dieta ketogenică. Postul intermitent Postul intermitent este un model de alimentare care permite co...

Cum putem amplifica efectul antiinflamator al alimentelor? Secretul ar putea sta într-o cafea cu lapte

Un nou studiu realizat de cercetătorii din Departamentul de Ştiinţe Alimentare şi Departamentul de Veterinară şi Ştiinţe Animale de la Universitatea din Copenhaga, investighează comportamentul polifenolilor atunci când sunt combinaţi cu aminoacizii, blocurile de construcţie ale proteinelor. Rezultatele studiului au arătat că atun...

Cu cât consumul de alimente ultra-procesate este mai mare, cu atât riscul de cancer este mai mare

Un studiu recent, condus de Imperial College London, sugerează că consumul ridicat de alimente ultra-procesate poate fi legat de un risc crescut de a dezvolta cancer şi de a muri din cauza acestei boli. Studiul a fost efectuat pe 200.000 de participanți adulti din UK Biobank şi a urmărit evoluția sănătății acestora pe o perioadă de 10 a...

O mână de nuci în dieta zilnică aduce un plus nutrițional valoros

Nucile fac parte din recomandările alimentare pentru o nutriție sănătoasă, însă puțini dintre noi consumă suficient.Un nou studiu a ddescoperit că adăugarea unei porții de nuci la dieta copiilor și adulților care nu consumă în mod normal nuci îmbunătățește calitatea dietei și aportul unor nutrienți esențiali, ...

Orezul brun este sănătos datorită conținutului de cicloartenil ferulat cu efect antioxidant

Un studiu de la Școala de cercetare în domeniul mediului și al vieții din Universitatea Okayama, cercetători din Japonia au identificat cicloartenil ferulat (CAF) ca fiind compusul principal "citoprotectiv" (de protecție celulară) în orezul brun. CAF este un compus unic datorită structurii sale hibride. După cum spune ...

Omega 3 din pește și fructe de mare scade cu 8-13% riscul de afectare renală

Un nou studiu publicat în revista The BMJ a descoperit că nivelurile mai mari de acizi grași omega 3 (PUFAs n-3) găsiți în produsele de origine marină sunt asociate cu un risc moderat mai scăzut de boală renală cronică și cu o scădere mai lentă a funcției renale. Aceste asocieri nu au fost găsite cu niveluri mai mari de ac...

Reducerea totalului caloric consumat poate fi mai eficientă pentru pierderea în greutate decât postul intermitent

Un nou studiu publicat în Journal of the American Heart Association sugerează că reducerea totalului de calorii poate fi mai eficientă pentru pierderea în greutate decât postul intermitent. Studiul a evaluat asocierea dintre timpul de la prima masă la ultima masă și schimbarea în greutate. Aproape 550 de adulți din ...

Nitriții din alimentație ar putea crește riscul de diabet de tip 2

Nitriții și nitrații se găsesc în mod natural în apă și sol și sunt ingerați frecvent din apa potabilă și surse alimentare. Ei sunt, de asemenea, utilizați ca aditivi alimentari pentru a crește durata de viață a alimentelor. Un studiu publicat pe 17 ianuarie în revista PLOS Medicine sugerează o asociere între ...

Suplimentele de vitamina D - sunt mai puțin eficiente la persoanele obeze (continuare a studiului VITAL)

Studiul realizat de cercetătorii de la Spitalul Brigham and Women's a descoperit noi dovezi că vitamina D poate fi metabolizată diferit la persoanele cu un indice de masă corporală crescut (IMC). Studiul, publicat în JAMA Network Open, este o analiză a datelor din studiul VITAL, un mare studiu clinic național condus de cercetătorii d...

Apetitul de sare diferă în funcție de sex

În studii in vivo la șoareci, s-a constatat că femelele consumă o cantitate mai mare de sare comparativ cu bărbații. În plus, femelele au tendința de a avea răspunsuri mai mari la gustul sării decât masculii când participă la teste de reactivitate gu...

893 articole 1 2 ..... 567 ..... 17 18 Înainte ›

Data actualizare: 02-09-2014 | creare: 02-09-2014 | Vizite: 49332
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!