O alimentație bogată în potasiu poate preveni ateroscleroza
©
Autor: Amancei Roxana
Fructele bogate în potasiu precum bananele sau avocado ar putea ajuta la prevenirea aterosclerozei, afecțiune caracterizată de rigidizarea pereților arteriali, după cum arată un studiu recent.
Cercetarea a fost desfășurată în cadrul Universității din Alabama, iar oamenii de știință au arătat pentru prima dată că șoarecii folosiți drept cobai au dezvoltat un risc crescut de rigiditate arterială după ce le-a fost redus potasiul din alimentație. Se pare astfel că dieta bogată în potasiu poate diminua riscul de calcificare vasculară. Cercetarea a avut mai multe etape, atât in vivo, cât și in vitro, pe culturi de celule prelevate de la cobai.
În cazul oamenilor, ateroscleroza poate provoca decesul în situațiile grave. De aceea, reprezintă o problemă de sănătate importantă pentru întreaga lume.
Cercetarea a fost divizată în trei părți:
Rezultatele cercetării au determinat o relație de tip cauză-efect în ceea ce privește reducerea cantității de potasiu și riscul crescut de a dezvolta o boală vasculară. Practic, nivelul de potasiu din alimentație era proiectat în nivelul de potasiu din sânge.
Din punct de vedere structural, cercetătorii au desoperit că valorile scăzute de potasiu din mediul de celule au accentuat semnificativ calcificarea celulele musculare netede vasculare. Concret, s-a observat faptul că lipsa potasiului a accentuat expresia markerilor genetici, specifici celulelor osoase, dar a dus la scăderea markerilor celulelor musculare netede vasculare. Acest lucru sugerează că lipsa de potasiu determină transformarea celulelor musculare netede vasculare în cele osoase.
Rezultatele studiului aduc în atenție importanța integrării potasiului în dieta zilnică, ca factor esențial în prevenirea afecțiunilor vasculare.
Sursa: Medical Xpress
Cercetarea a fost desfășurată în cadrul Universității din Alabama, iar oamenii de știință au arătat pentru prima dată că șoarecii folosiți drept cobai au dezvoltat un risc crescut de rigiditate arterială după ce le-a fost redus potasiul din alimentație. Se pare astfel că dieta bogată în potasiu poate diminua riscul de calcificare vasculară. Cercetarea a avut mai multe etape, atât in vivo, cât și in vitro, pe culturi de celule prelevate de la cobai.
În cazul oamenilor, ateroscleroza poate provoca decesul în situațiile grave. De aceea, reprezintă o problemă de sănătate importantă pentru întreaga lume.
Cercetarea a fost divizată în trei părți:
- un eșantion de cobai a fost crescut în laborator, hrănit cu alimente cu diferite concentrații de potasiu;
- au fost studiate în mediul de cultură secțiuni arteriale ale șoarecilor, care conțineau 3 concentrații diferite de potasiu;
- au fost studiate celulele musculare netede vasculare crescute în mediul de cultură.
Rezultatele cercetării au determinat o relație de tip cauză-efect în ceea ce privește reducerea cantității de potasiu și riscul crescut de a dezvolta o boală vasculară. Practic, nivelul de potasiu din alimentație era proiectat în nivelul de potasiu din sânge.
Din punct de vedere structural, cercetătorii au desoperit că valorile scăzute de potasiu din mediul de celule au accentuat semnificativ calcificarea celulele musculare netede vasculare. Concret, s-a observat faptul că lipsa potasiului a accentuat expresia markerilor genetici, specifici celulelor osoase, dar a dus la scăderea markerilor celulelor musculare netede vasculare. Acest lucru sugerează că lipsa de potasiu determină transformarea celulelor musculare netede vasculare în cele osoase.
Rezultatele studiului aduc în atenție importanța integrării potasiului în dieta zilnică, ca factor esențial în prevenirea afecțiunilor vasculare.
Sursa: Medical Xpress
Data actualizare: 09-10-2017 | creare: 09-10-2017 | Vizite: 1708
Bibliografie
A need for bananas? Dietary potassium regulates calcification of arteries, link: https://medicalxpress.com/news/2017-10-bananas-dietary-potassium-calcification-arteries.html ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Criza de gută, asociată cu afecțiuni cardiovasculare ulterioare
- Femeile care au supraviețuit cancerului uterin au un risc mai mare de boli cardiovasculare
- Consumul de alcool pentru o perioadă lungă de timp crește riscul de hipertensiune arterială
- Funcția fizică după vârsta de 65 de ani poate fi un biomarker al riscului de evenimente cardiovasculare
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Nu ne cunoaste, o striga doar pe mama ei moarta, nu mai mananca, nu mai bea nici apa...
- AVC și ASC
- Tratamentul cu Sortis e obligatoriu?
- Neurologie - rezultat CT cerebral
- Ateroscleroza
- Interpretare valori zinc și potasiu serice