O cură cu vitamina B3, un posibil tratament eficient împotriva avorturilor spontane (studiu)

Data publicarii: 11-08-2017

O cură cu vitamina B3, prezentă în stare naturală în carne şi în legume, ar putea fi un tratament eficient împotriva avorturilor spontane cauzate de deficitul unei molecule în organismul uman, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii australieni, publicat joi, informează AFP.

Studiul, publicat în New England Journal of Medicine, arată că acea moleculă, Nicotinamida Adenin Dinucleotida (NAD), are nevoie de o concentraţie de vitamina B3 suficient de mare pentru a putea să se dezvolte.

Deficitul acestei molecule la femeile însărcinate împiedică buna dezvoltare a embrionilor, provocând avorturi spontane şi diverse tipuri de handicap în cazul în care sarcina ajunge la termen.

"După 12 ani de cercetări, echipa noastră a descoperit că această deficienţă poate fi tratată şi că avorturile spontane şi handicapurile la naştere pot fi evitate, prin administrarea unei simple vitamine", a explicat Sally Dunwoodie, cercetătoare la Victor Chang Cardiac Research Institute din Darlinghurst, un oraş din statul australian New South Wales.

Cercetătoarea australiană s-a declarat entuziasmată de "potenţialul" important al acestei descoperiri ce ar putea fi utilizat pentru "a scădea numărul de avorturi spontane şi handicapuri la naştere în lumea întreagă".

Greg Hunt, ministrul sănătăţii din Australia, a salutat, joi, această realizare a oamenilor de ştiinţă din ţara lui, pe care o consideră "o descoperire medicală istorică" şi "o nouă rază de speranţă pentru femei", întrucât se estimează că aproximativ un sfert din totalul femeilor suferă pe parcursul vieţii lor cel puţin un avort spontan.

Cercetătorii australieni au studiat genele din cadrul unor familii în care au fost înregistrate numeroase avorturi spontane şi handicapuri la naştere. Ei au descoperit anumite mutaţii genetice, care afectează procesul de sintetizare a moleculei NAD.

Apoi au realizat o serie de teste pe femele de şoareci. Graţie administrării unor pilule cu vitamina B3, comercializate cu numele de "niacină", cercetătorii au constatat o ameliorare în dezvoltarea embrionilor acelor femele care prezentau carenţe de NAD.

"Înainte de introducerea vitaminei B3 în alimentaţia femelelor care urmau să devină mame, ori embrionii erau pierduţi printr-un avort sponton, ori cei care se năşteau prezentau handicapuri importante", se afirmă într-un comunicat publicat de Victor Chang Institute.

"Odată modificată alimentaţia, avorturile spontane şi handicapurile la naştere au fost evitate în totalitate", a adăugat acelaşi institut australian.

Următoarea etapă avută în vedere de oamenii de ştiinţă este punerea la punct a unui test care să permită depistarea acelor femei care prezintă un risc sporit de deficit de NAD, pentru ca viitoarele mame să ia cât mai repede suplimente cu vitamina B3.
Sursa: Agerpres, 11-08-2017, Vizualizari 58
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK