O iluzie optică poate ajuta la citirea literelor scrise foarte mic

O iluzie optică poate ajuta la citirea literelor scrise foarte mic
Potrivit psihologilor de la universitățile din York și Glasgow, expunerea la o iluzie optică obișnuită ar putea ajuta la citirea literelor tipărite mic. Aceștia afirmă că acuitatea vizuală ar putea fi amplificată de un efect vizual numit „postefectul mișcării de expansiune” (expanding motion aftereffect).

În mod normal, se consideră că acuitatea vizuală ține de forma și starea ochiului, însă acest nou studiu sugerează că acuitatea vizuală ar putea fi influențată de procesele perceptuale din creier. După ce au privit efectul vizual în formă de spirală, participanții la studiu au reușit să citească litere mici, pe care în mod normal nu le-ar fi putut descifra.

Postefectul mișcării de expansiune face ca obiectele să pară mai mari decât în realitate. Speculând beneficiile acestui fenomen, cercetătorii au dorit să afle dacă se poate aplica și pentru citirea literelor scrise foarte mic. Instrumentul folosit a fost un optotip standard (logMAR) de măsurare a acuității vizuale, folosit în cabinetele oftalmologilor - un tabel special cu rânduri succesive de litere, cifre, semne sau desene, cele cu dimensiunea cea mai mare situate în partea de sus, apoi randuri cu litere de dimensiuni tot mai mici.

În cadrul a două experimente, cercetătorii au folosit un desen în formă de spirală, rotit fie în sensul acelor de ceasornic, fie invers. 74 de persoane au observat spirala timp de 30 de secunde, apoi au fost rugate să identifice un set de litere, dimensiunea acestora fiind tot mai mică, după fiecare expunere la spirală.

Participanții cu vedere normală care au privit spirala rotindu-se în sensul acelor de ceas au prezentat o îmbunătățire a acuității vizuale, iar paricipanții care au privit spirala rotindu-se în sens invers acelor de ceas au văzut mai slab după expunerea la spirală. Efectul s-a menținut chiar și la expunerea aceleiași persoane, alternativ, la spirala rotită într-un sens și celălalt sens.

Cercetătorii au remarcat, de asemenea, că efectul este relativ mic și de scurtă durată. Totuși, studiul a scos la iveală faptul că vederea umană este influențată nu doar de optica ochiului, ci și de procesele perceptuale din creier.

Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 14-07-2017 | creare: 14-07-2017 | Vizite: 446
Bibliografie
Exposure to a common visual illusion may enhance your ability to read fine print, link: https://medicalxpress.com/news/2017-07-exposure-common-visual-illusion-ability.html
Alte articole din aceeași secțiune:

Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK