O jumatate din populatia globului va fi afectata de alergii in 2013

Data publicării: 03-06-2008

Alergiile au cunoscut o dezvoltare exploziva in ultima vreme, raspandirea lor fiind mai frecventa in tarile civilizate, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, prof. dr. Ioan Iamandescu de la Clinica de Alergologie a Spitalului Colentina.
El a mentionat ca in 2013, o jumatate din populatia globului va suferi de o forma de alergie, una dintre cauzele care determina acest lucru fiind curatenia excesiva.
Alergiile pot avea forme discrete, forme medii sau grave. Cei mai comuni alergeni, in perioada primaverii, sunt polenurile invizibile de la arbori cu frunze cazatoare - stejarul, ulmul, mesteacanul, artarul, frasinul, arinul, maslinul, acacia sau alunul. Tot in acest anotimp sunt prezente polenurile de iarba. Vara trebuie acordata mare atentie polenurilor de ierburi, precum si celor de timoftica, paius, iarba campului si secara perena. Toamna, din august pana in octombrie, planta numita rujina poate produce un milion de graunte de polen in fiecare zi. Mucegaiurile sunt si ele in plina dezvoltare. In perioada de iarna creeaza probleme alergenii de interior, precum mucegaiurile, acarienii si matreata animalelor.
Predispozitia alergica se poate determina inca de la nastere, prin recoltarea de sange din cordonul ombilical, a precizat prof. dr. Iamandescu. El a adaugat ca multe alergii se vindeca, dar nimeni nu poate afirma cu certitudine ca nu vor reaparea.
Referindu-se la tratamentele actuale, specialistul a evidentiat ca acestea sunt foarte diverse, amintind Claritinul, care se poate elibera si fara prescriptie medicala si care poate fi administrat, cu recomandarea medicului, unei persoane care se stie alergica, inainte de a ajunge intr-o zona cu potentiali alergeni.
Prof. dr. Iamandescu a subliniat ca exista baterii de teste pe care medicii le pot recomanda celor care au predispozitii spre alergii. O alta recomandare pentru persoanele alergice, in special pentru copii, o reprezinta cura heliomarina sau alpinismul.
Prof. dr. Iamandescu a mentionat ca persoanele care urca saptamanal la peste 1.000 de metri altitudine inhaleaza cortizon natural, care ramane in organism inca o saptamana.
Totodata, dr. Alin Niculescu, de la Centrul de Diagnostic si Tratament Roma, a afirmat ca o mare parte dintre pacientii cu afectiuni dermatologice au componente alergice. El a amintit intre acestea eczemele, urticariile, subliniind ca urticariile pot fi determinate si de stres.
Dr. Niculescu a mentionat ca din 10 copii, 6-7 au un fond alergic, dar de obicei acesta se reduce odata cu varsta. Copiii care provin din parinti cu astm au un risc major de a dezvolta boala. Specialistul a subliniat ca de obicei copiii cu pielea uscata pot fi si alergici.
Sansele ca un copil sa fie alergic sunt aproximativ de 50%, daca un parinte este alergic. Acestea cresc la 66% daca ambii parinti sunt alergici. Unele persoane dezvolta alergii chiar daca nici unul dintre parinti nu are o astfel de suferinta.
Alergia este o problema medicala care afecteaza reactia sistemului imunitar la o substanta straina.
03-06-2008, Vizualizari 1104
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.