O mână de nuci sau alune pe zi poate reduce riscul apariției mai multor afecțiuni
©
Autor: Airinei Camelia
Potrivit unei meta-analize a cercetărilor privind consumul de fructe oleaginoase, un consum zilnic de 20g - aproximativ cât încape într-o mână - poate reduce riscul bolilor coronariene cu aproape 30%, riscul aparției cancerului cu 15% și riscul de moarte prematură cu 22%.
Studiul condus de cercetătorii de la Imperial College London și Universitatea Norvegiană de Științe și Tehnologie a fost publicat în revista BMC Medicine.
Cercetătorii au analizat 29 de studii din lumea întreagă, înglobând până la 819.000 participanți și peste 12.000 de cazuri de afecțiuni coronariene, 9.000 cazuri de atac cerebral, 18.000 cazuri de boli cardiovasculare și cancer, precum și peste 85.000 de decese.
Studiul a inclus trei tipuri de fructe oleaginoase: alune de pădure, nuci și alune-arahide, acestea din urmă fiind de fapt legume. Rezultatele au fost similare, indiferent de tipul de oleaginoase. Nucile și alunele sunt bogate în fibre, magneziu și grăsimi polinesaturate - nutrienți despre care se știe că reduc riscul de afecțiuni cardiovasculare și, de asemenea, reduc nivelul de colesterol.
„Unele oleaginoase, în special nucile obișnuite și nucile pecan, sunt totodată bogate în antioxidanți, ceea ce înseamnă că apără de stresul oxidativ și reduc riscul de cancer. Chiar dacă sunt bogate în grăsimi, au și multe proteine și fibre. Sunt chiar dovezi că ar putea reduce riscul de obezitate de-a lungul timpului”, a afirmat Dagfinn Aune, coautor al studiului.
Studiul a mai descoperit că un consum zilnic mai mare de 20g nu aduce beneficii în plus pentru sănătate.
Sursa: MedicalXpress
Studiul condus de cercetătorii de la Imperial College London și Universitatea Norvegiană de Științe și Tehnologie a fost publicat în revista BMC Medicine.
Cercetătorii au analizat 29 de studii din lumea întreagă, înglobând până la 819.000 participanți și peste 12.000 de cazuri de afecțiuni coronariene, 9.000 cazuri de atac cerebral, 18.000 cazuri de boli cardiovasculare și cancer, precum și peste 85.000 de decese.
Studiul a inclus trei tipuri de fructe oleaginoase: alune de pădure, nuci și alune-arahide, acestea din urmă fiind de fapt legume. Rezultatele au fost similare, indiferent de tipul de oleaginoase. Nucile și alunele sunt bogate în fibre, magneziu și grăsimi polinesaturate - nutrienți despre care se știe că reduc riscul de afecțiuni cardiovasculare și, de asemenea, reduc nivelul de colesterol.
„Unele oleaginoase, în special nucile obișnuite și nucile pecan, sunt totodată bogate în antioxidanți, ceea ce înseamnă că apără de stresul oxidativ și reduc riscul de cancer. Chiar dacă sunt bogate în grăsimi, au și multe proteine și fibre. Sunt chiar dovezi că ar putea reduce riscul de obezitate de-a lungul timpului”, a afirmat Dagfinn Aune, coautor al studiului.
Studiul a mai descoperit că un consum zilnic mai mare de 20g nu aduce beneficii în plus pentru sănătate.
Sursa: MedicalXpress
Data actualizare: 05-12-2016 | creare: 05-12-2016 | Vizite: 1938
Bibliografie
A handful of nuts a day cuts the risk of a wide range of diseases, link: https://medicalxpress.com/news/2016-12-nuts-day-wide-range-diseases.html ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Grăsimile alimentare pot promova ateroscleroza prin interacțiunea dintre bacteriile din intestin și sistemul imun
- Alunele îmbunătățesc nivelul de micronutrienți la adulții în vârstă
- Studiu: Creierul este „de vină” pentru efectul yo-yo al dietelor de slăbire
- Nucile ar putea îmbunătăți sănătatea colonului
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum