O metodă de înlocuire a anesteziei injectabile folosite în stomatologie

©

Autor: Redacția ROmedic

O metodă de înlocuire a anesteziei injectabile folosite în stomatologie
Un studiu publicat în jurnalul Colloids and Surfaces B: Biointerfaces arată că administrarea anestezicelor pentru intervenții stomatologice poate fi făcută și fără ac, și anume prin utilizarea unui curent electric de voltaj redus.

Studiul a fost realizat de cercetători din cadrul Universității din São Paulo (Brazilia) iar scopul a fost îmbunătățirea procedurilor dentare prin reducerea disconfortului resimțit de către pacienți, în special de cătrei cei anxioși, cu fobie de ace. În plus, metoda ar fi mai ieftină și s-ar reduce riscul de contaminare.

Pntru a minimiza disconfortul pacienților în timpul procedurilor stomatologice dureroase și invazive, dentiștii utilizează anestezice injectabile pentru a bloca durerea. Mulți pacienți amână vizita la dentist tocmai din această cauză.

Noile tehnici presupun administrarea unui analgezic topic pentru a reducerea durerea și pentru a calma pacientul. Analgezicul poate fi sub formă de hidrogel, unguent sau spray. Cele mai comune sunt hidrogelurile ce conțin lidocaină si prilocaină.

Cercetătorii au investigat noi metode prin care aceste anestezice topice sa fie mai eficiente în organism, pentru a putea înlocui analgezicele injectabile și pentru a reduce complet durerea. Astfel, au ajuns la concluzia că aplicarea unui curent electric de voltaj redus, proces numit iontoforeză, crește eficiența anestezicului.

Inițial, a fost preparat un hidrogel pe un suport de polimer pentru a-i crește adeziunea la nivelul gurii. Au fost inserate apoi în hidrogel substanțele anestezice, hidrocloridul de prilocaină și hidrocloridul de lidocaină. Ulterior a fost aplicat curentul electric pentru a vedea dacă eficiența anestezicului va crește.

Rezultatele au arătat că timpul de declanșare a efectului a fost mai rapid iar durata de acțiune a anestezicului a fost mai mare. Curentul electric a făcut ca substanțele anestezice să acționeze în organism mai eficient, permeabilitatea la nivelul mucoasei bucale crescând de 12 ori.

Cercetătorii menționează că tehnologia ar putea fi aplicată și pentru a facilita tratamentul cancerului, fiind necesare studii suplimentare.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 22-01-2016 | creare: 22-01-2016 | Vizite: 2673
Bibliografie
No more needles at the dentist - just a tiny electric current instead, link: https://www.medicalnewstoday.com/releases/305246.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Anestezia dentară
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum