O nouă metodă de regenerare a celulelor care produc insulina

©

Autor:

O nouă metodă de regenerare a celulelor care produc insulina

Cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Massachusetts au descoperit o nouă metodă de a declanșa regenerarea celulelor beta din pancreas, un element cheie care poate fi de ajutor în dezvoltarea unui tratament pentru diabetul zaharat. Cercetarea a fost publicată online în Jurnalul Investigațiilor Clinice.

 

Insulina, un hormon care reglează zahărul din sânge, este compusă din celulele beta pancreatice. Atunci când cererea de insulină în organism depășește capacitatea de producție, fie prin pierderea de celule specifice (diabet zaharat tip 1), fie prin creșterea în greutate (diabet zaharat tip 2), celulele beta pancreatice proliferează, încercând să se adapteze noilor condiții. Până acum a fost neclar modul în care celulele detectează nevoia de a secreta mai multă insulină.

 

Într-un studiu inovator efectuat pe șoareci, Laura Alonso, doctor în medicină și profesor, alături de George F., Sybil H. Fuller și Rohit Sharma, au descoperit modul în care pancreasul știe că sunt necesare mai multe celule beta producătoare de insulină. Atunci când există o creștere a cererii de insulină, există și o creștere corespunzătoare a producției acesteia în reticulul endoplasmatic (RE) a celulei beta, care provoacă un stres la acest nivel. „Deși a fost cunoscut faptul că suprasolicitarea reticulului endoplasmatic face rău celulei beta și îi determină moartea, studiul a demonstrat că o cantitate moderată de stres este de fapt benefică pentru că stimulează creșterea numărului de celule beta care să producă insulină și să mențină normal nivelul de zahăr din sânge”, a spus Alonso.

 

Studiul a descoperit căi de stres ale reticulului endoplasmatic care trimit semnale către nucleul celulei prin intermediul unei proteine numită ATF6 care dă comanda de proliferare, iar acest lucru se întâmplă și în cazul celulelor beta pancreatice. Aceste rezultate explică de ce celulele beta sunt atât de sensibile la stres; tocmai acesta este mecanismul prin care pancreasul se adaptează la nevoia crescută de insulină a organismului.

 

„Acest lucru poate explica de ce nu par să existe celule stem în pancreas”, a adăugat Alonso. „Doar celulele beta pe deplin mature pot folosi acest mecanism bazat pe stres care detectează nevoia organismului de insulină.”

 

Sursa: Medical News Today


Data actualizare: 09-07-2019 | creare: 19-10-2015 | Vizite: 7031
Bibliografie
UMMS researchers identify new pathway to regenerate insulin-producing cells, link: https://www.medicalnewstoday.com/releases/299885.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O pastilă cu insulină ar putea reduce nivelul de zahăr din sânge la diabetici
  • FDA a aprobat primul „pancreas artificial” din lume
  • Un nou senzor ce ar putea măsura glicemia din lacrimi
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum