O nouă metodă de transformare a grăsimilor "rele" în grăsimi "bune" ar putea contribui la tratarea obezităţii (studiu)

Data publicarii: 21-09-2017

Cercetătorii din Statele Unite au anunţat marţi că au identificat o modalitate de transformare a ţesutului adipos alb ("grăsime rea") în ţesut adipos brun ("grăsime bună"), oferind astfel o rază de speranţă oamenilor de ştiinţă care încearcă să dezvolte noi tratamente eficiente împotriva obezităţii, a anunţat marţi agenţia de presă Xinhua.

Grăsimea brună, depozitată în apropiere de ceafă şi umeri, este cunoscută pentru capacitatea ei de arde calorii printr-un proces care generează căldură.

În contrast, grăsimea albă depozitează caloriile şi se acumulează în jurul abdomenului, şoldurilor şi coapselor.

Într-un studiu publicat în revista americană Cell Reports, oamenii de ştiinţă au descoperit că blocarea unei proteine specifice din grăsimea albă a determinat acel tip de grăsime să înceapă să îşi schimbe culoarea şi să devină grăsime bej, un tip intermediar de grăsime, între cea albă şi cea brună. Ca urmare, acel proces a făcut celulele adipoase să se încălzească şi să ardă calorii.

"Scopul nostru este de a găsi o modalitate de a trata sau de a preveni obezitatea", a declarat coordonatorul studiului, Irfan Lodhi, profesor asistent la facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Washington din St. Louis.

"Studiul nostru sugerează că prin modificările aduse unei proteine din grăsimea albă, putem să transformăm grăsimea rea într-un tip de grăsime care luptă contra obezităţii", a adăugat profesorul Lodhi.

Grăsimea bej a fost descoperită în oameni adulţi abia în anul 2015. Deşi seamănă cu un tip intermediar între grăsimea albă şi grăsimea brună, ea se comportă mai mult ca grăsimea brună şi poate să asigure organismului o protecţie împotriva obezităţii.

Cercetătorii americani au realizat o serie de experimente pe şoareci, creând un grup de animale modificate genetic care nu sintetizau o proteină-cheie din structura celulelor lor de grăsime albă.

Acei şoareci aveau mai multă grăsime bej şi erau mai slabi în comparaţie cu celelalte rozătoare, chiar şi atunci când au primit aceeaşi cantitate de hrană. De asemenea, exemplarele modificate genetic au ars mai multe calorii.

"Şoarecii prezintă în mod normal niveluri foarte mici din acea proteină, denumită PexRAP, în grăsimea lor brună. Atunci când am pus şoarecii într-un mediu rece, nivelurile de proteină au scăzut şi în grăsimea albă, permiţându-i acelui tip de grăsime să se comporte mai mult ca o grăsime brună. Frigul face grăsimea brună şi grăsimea bej să ardă energia depozitată şi să producă căldură", a adăugat coordonatorul studiului.

Profesorul Lodhi spune că dacă proteina PexRAP ar putea fi blocat într-o manieră sigură la nivelul celulelor adipoase albe din organismul uman, atunci oamenii ar putea să slăbească mult mai uşor.

"Provocarea va consta de acum în a găsi modalităţi sigure pentru a face acest lucru fără ca persoanele să se supraîncălzească sau să dezvolte febră. Însă producătorii de medicamente au de acum înainte o ţintă bună de urmărit pentru programele lor", a mai spus coordonatorul studiului.
Sursa: Agerpres, 21-09-2017, Vizualizari 76
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK