O noua strategie pentru a diminua riscul de atac cerebral

Data publicării: 02-08-2007

  Aproape un sfert dintre pacientii care au suferit un atac cerebral risca sa aiba un nou accident vascular cerebral din cauza unei fibrilatii auriculare. Cu sprijinul Fondului national elvetian, cardiologii de la Hôpital de l"Ile din Berna au dezvoltat o noua strategie pentru a identifica si trata acest grup de risc. Rezultatele lor au fost publicate in revista specializata "Stroke".
 In Elvetia, atacul cerebral este a treia cauza a mortalitatii si prima cauza a invaliditatii precoce. De asemenea, persoanele  care au fost deja victimele unui accident vascular cerebral prezinta un risc de recidiva. Insa acest nou accident poate avea origini diferite. Fibrilatia auriculara (FA) este o cauza relativ frecventa a recidivei: ea poate sa provoace formarea unui cheag de sange in auriculul stang si sa antreneze astfel un atac cerebral. Administrarea de anticoagulante permite reducerea acestui risc. 
 Faptul ca persoanele afectate percep in mod foarte diferit FA cand se produce constituie o alta problema: fie ii arunca pe unii pacienti intr-o stare de panica, fie altii nu o remarca. Chiar si pentru un medic nu este usor sa depisteze FA si sa o identifice ca factor de risc al unui atac cerebral.
 Pana in prezent, procedura standard prevedea o electrocardiograma de 24 de ore pentru pacientii victime ale unui atac cerebral, la trei sau patru zile dupa accident, pentru a se controla ritmul cardiac. "Insa aceasta procedura nu furnizeaza suficiente elemente", a explicat Etienne Delacrétaz, profesor de ritmologie si electrofiziologie la Clinica de cardiologie a  Hôpital de l"Ile. "Perioada de 24 de ore este prea scurta", deoarece FA nu este neaparat cronica, ea poate fi, de asemenea, de natura paroxistica: ritmul cardiac poate de exemplu sa fie normal o saptamana, apoi anormal doua zile, apoi din nou normal.
 Un vechi studiu pilot efectuat la Berna a aratat deja ca exista semnale de alerta precoce care permit identificarea aparitiei unei FA: pacientii care au prezentat peste 70 de extrasistole (impulsuri electrice premature) in timpul electrocardiogramei de 24 de ore sufera mai des o FA. Pe baza acestor rezultate, cardiologii din Berna au pus la punct o noua strategie, pentru a depista mai bine pacientii victime ale unui atac cerebral care prezinta o FA: ea prevede, in plus fata EKG-ul de 24 de ore, supunerea pacientilor de risc la un EKG de sapte zile, de trei ori in cursul primelor sase luni de la accident.
 Cu aceasta metoda de examinare si tratament, Hôpital de l"Ile din Berna nu a reinventat roata, a recunoscut Etienne Delacrétaz, "insa am pus la punct o noua strategie, bazandu-ne pe rezultatele studiilor noastre si servindu-ne de instrumente mai vechi".
Sursa: Rompres, 02-08-2007, Vizualizari 854
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.