O nouă tehnică ar putea ajuta la diagnosticarea bolii Alzheimer

Autor: ROmedic

O nouă tehnică ar putea ajuta la diagnosticarea bolii Alzheimer
Deși boala Alzheimer a fost înregistrată pentru prima dată cu mai bine de 100 de ani în urmă, nu există în prezent un tratament care să stopeze evoluția bolii sau măcar să o încetinească.

Nici în privința diagnosticului lucrurile nu stau mai bine – persoanele cu Alzeimer pot ajunge să piardă până la 60% din celulele creierului până când este pus diagnosticul. În aceste condiții este necesară găsirea unor metode de diagnostic mult mai rapide, care să identifice boala înainte ca degenerarea neuronală să înceapă.

O echipă de cercetători din Australia a dezvoltat o astfel de tehnică, după ce a fost identificat un biomarker din lichidul cerebrospinal care indică prezența bolii Alzheimer într-un stadiu incipient - peptida beta amiloidă. Aceștia au dezvoltat un dispozitiv nanometric – un senzor extrem de eficient care măsoară peptida beta amiloidă la concentrații mici. Sensibilitatea ridicată a dispozitivului se datorează suprafeței căptușite cu un strat de aur foarte subțire (nanometric), care îi dă posibilitatea de a măsura pentru prima dată nivelul acestui biomarker.

În continuare se dorește fabricarea mai multor dispozitive nanometrice și dezvoltarea de noi metode analitice de detecție a biomarkerilor la nivele mult mai scăzute, astfel încât boala Alzheimer să poată fi diagnosticată cât mai rapid.

Sursa:  Medical Xpress

Data actualizare: 10-09-2014 | creare: 10-09-2014 | Vizite: 1607
Bibliografie
New technique could benefit Alzheimer's diagnosis, link: http://medicalxpress.com/news/2014-09-technique-benefit-alzheimer-diagnosis.html
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Sforăitul și apneea de somn, asociate cu un declin cognitiv prematur
 • Ar putea un simplu test de salivă să depisteze boala Alzheimer?
 • Celulele pielii transformate de oamenii de știință în neuroni
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum
  Aplicația Activ (by ROmedic)
  Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

  Accesează gratuit Aplicația
  Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK