O noua tehnica de interventie in cazul tumorilor renale parenchimatoase

Data publicării: 04-08-2007

  La Centrul de Urologie si Transplant Renal de la Fundeni au fost efectuate, sambata, trei operatii la trei pacienti cu varste pana in 70 ani, utilizand o tehnica noua - crioterapia.
 Crioterapia se incadreaza in metodele de tratament minim invazive, alaturi de terapia prin radiofrecventa percutanata, terapia cu laser, cu microunde si terapia cu ultrasunte de inalta frecventa.
 Interventiile au fost efectuate de prof. dr. Franco Lugnani din  Trieste, Italia, presedintele Societatii Internationale de Crioterapie, impreuna cu echipa de specialisti romani.
 Medicul italian a declarat, intr-o conferinta de presa, ca aceasta tehnica este pentru prima data utilizata intr-o tara est-europeana, fiind o tehnica noua si pe plan mondial, folosita doar in cateva centre din SUA, Marea Britanie, Spania, Italia, Germania.
  Prof. dr. Franco Lugnani a spus ca operatiile au decurs foate bine, s-au distrus tumorile si pacientii vor putea parasi spitalul duminica sau luni. Referindu-se la utilizarea acestei tehnici, specialistul italian a subliniat ca orice tehnica medicala care aduce o imbunatatire pentru pacienti este binevenita. El a apreciat colectivul de specialisti de la Centrul de Urologie si Transplant al Institutului Clinic Fundeni, remarcand profesionalismul acestora.
 La randul sau, prof.dr. Ionel Sinescu, seful Centrului de Urologie si Transplant al Institutului Clinic Fundeni, a remarcat faptul ca utilizarea acestei tehnici de varf deschide perioada crioterapiei in Romania. El a spus ca in Clinica de la Fundeni anual se opereaza peste 300 de tumori renale. Incidenta tumorilor renale a crescut foarte mult, astfel ca, daca in urma cu 20 de ani, aceasta era de 25-30 de tumori pe an, acum a ajuns la 300 pe an. Printre cauzele care provoaca aceste tumori, specialistul a enumerat poluarea, conditiile de viata precare si - in unele situatii - factorul genetic, dar si alimentatia.
 Profesorul Sinescu a afirmat ca ar trebui sa se faca macar o ecografie pe an pentru a evidentia eventualele tumori mici, care ar putea fi tratate precoce.
 Statistica referitoare la bolnavii de la Fundeni arata ca 15 % au tumori mai mici de cinci centimetri si aplicarea acestui tratament este binevenita, pentru ca nu mai necesita extirparea rinichiului.
 Potrivit profesorului Sinescu, avantajele acestei metode de tratament minim invazive in cancerul renal includ morbiditatea redusa, posibilitatea efectuarii procedurilor in ambulatoriu si aplicabilitatea pentru pacientii cu risc chirurgical crescut prin metodele terapeutice clasice. El a mentionat ca au indicatii pentru utilizarea acestei metode pacientii varstnici, cu leziuni tumorale renale periferice, pacientii cu predispozitie genetica pentru leziuni tumorale multiple, pacientii cu tumori pe rinichi unic sau tumori renale bilaterale concomitent.
 Contraindicatiile relative ale metodei includ pacientii cu tumori renale cu speranta de viata mai mica de 1 an, cei cu metastaze multiple si cei cu tumori cu localizare nefavorabila : in hilul renal, in vecinatatea sistemului colector renal (calice sau bazinet), precum si pacientii cu tumori mai mari de 5 centimetri in diametru, a mai precizat profesorul Sinescu.
 Categoria contraindicatiilor absolute include si pacientii cu coagulopatii ireversibile si cei cu stari septice.
 Metoda criogeniei consta in distrugerea tumorilor renale parenchimatoase prin refrigeratie, care se efectueaza cu un sistem de crioterapie. Intr-o procedura terapeutica se pot folosi pana la 3 crioprobe (surse de criogenie), cu diametre cuprinse intre 1,7 si 3,8 milimetri, plasate sub control vizual sau ecoghidat, direct la nivelul tumorii, obtinandu-se astfel o temperatura uniforma de -40 grade Celsius la nivelul intregii leziuni tumorale, a explicat prof. dr. Ionel Sinescu.
 Scopul acestei proceduri consta in distrugerea prin inghetare (crioterapie) a leziunii tumorale in totalitate, incluzand si o margine de 1 centimetru, in afara tumorii, in tesut renal normal.
 Mecanismul fiziopatologic de distructie tumorala recunoaste doua etape - in faza imediata are loc refrigerarea spatiului extracelular, urmata de deshidratarea celulara propriu-zisa, cu modificari de pH si denaturari proteice si apoi refrigerarea celulara efectiva, cu definitivarea leziunilor termice si distructie celulara; faza tardiva apare la interval de ore sau zile dupa procedeul de crioterapie si reprezinta rezultatul afectarii indirecte a microvascularizatiei tisulare, urmata de tromboza patului vascular si apoptoza (moartea) celulara, a mai precizat specialistul.
 Controlul evolutiei terapeutice se face prin tomografie computerizata sau rezonanta magnetica cu substanta de contrast, urmarindu-se toate caracteristicile radiologic-imagistice de involutie tumorala.
 Biopsia ariei renale supuse crioterapiei se efectueaza numai in cazurile - foarte rare - in care leziunea tumorala nu involueaza imagistic.
 Abordarea rinichiului tumoral se poate face laparoscopic (retroperitoneal sau transperitoneal - in functie de marimea si localizarea tumorii), percutanat sau clasic.
 Tesutul celulo-grasos perirenal, din imediata vecinatate a tumorii, se extirpa si se trimite la examen histopatologic. In conditiile unei evolutii postoperatorii liniare, fara incidente, externarea pacientilor se face in ziua urmatoare procedurii, a adaugat profesorul Sinescu.
Sursa: Rompres, 04-08-2007, Vizualizari 2181
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.