O nouă tehnică de tratament promiţătoare pentru tratarea cancerului de pancreas

Data publicării: 07-02-2015

O nouă tehnică experimentală permite pătrunderea în ţesuturile canceroase, deschizând potenţial calea pentru o chimioterapie mai eficace împotriva cancerului pancreatic avansat, potrivit unui studiu publicat în revista medicala americană Science Translational Medicine.

Această abordare, care utilizează câmpuri electrice, este 'un mod fundamental nou de tratare a cancerului de pancreas', care înregistrează o rată a mortalităţii de 75% în anul de după diagnosticare, rată care nu s-a schimbat de peste patruzeci de ani, afirmă cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Nord, autori ai studiului preluat de AFP.

"Intervenţia chirurgicală de extirpare a tumorii reprezintă acum singura şansă de vindecare a cancerului pancreatic", a menţionat dr Joseph DeSimone, profesor de chimie la universitatea menţionată, unul dintre principalii autori ai studiului.

Dar de foarte multe ori diagnosticul se stabileşte prea târziu pentru ca pacientul să poată fi operat, deoarece tumorile pancreatice se dezvoltă fără simptome şi sunt strâns legate de alte organe, ceea ce le face dificil de ţintit de chimioterapie', a adăugat el.

Cu această nouă tehnică, medicamentele anti-cancer sunt introduse direct în ţesutul tumoral, împiedicându-l să se dezvolte sau chiar ducând la reducerea dimensiunii lui.

Această abordare deschide calea îmbunătăţirii semnificative a îngrijirii pacienţilor, care vor putea fi operaţi chiar şi diagnosticaţi cu întârziere, potrivit cercetătorilor.

"Când acest mecanism va face obiectul unor studii clinice, s-ar putea revoluţiona tratamentul cancerului pancreatic sau al tuturor tumorilor solide greu de ţintit cu chimioterapia", susţine dr Jen Jen Yeh, profesor asistent de chirurgie la facultatea de medicină a Universităţii din Carolina de Nord, unul dintre autorii studiului.

În funcţie de tipul de cancer, acest aparat poate fi utilizat intern, cu mini-electrozi implantaţi direct în tumoră în cazul pancreasului, sau pe piele, la cancerul de sân de exemplu.

Cercetătorii au demonstrat şi capacitatea acestui sistem de a introduce concentraţii mari de medicamente anti-cancer în ţesutul tumoral, evitând în acelaşi timp creşterea toxicităţii.

Acest mecanism este deosebit de eficient pentru cancerul de pancreas, organ puţin vascularizat şi, din acest motiv, dificil de ţintit cu tratamentele standard.

Potrivit Institutului National pentru Cancer (NCI) din SUA, 46.420 de cazuri noi de cancer pancreatic au fost diagnosticate în 2014 în aceasta ţară, iar 39.590 de pacienţi au murit din cauza acestei boli.

Sursa: Agerpres, 07-02-2015, Vizualizari 3688
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.