O pastilă care imită sistemul imunitar

©

Autor:

O pastilă care imită sistemul imunitar
Nimănui nu-i plac intruşii şi cu atât mai puţin organismului uman, care, atunci când sesizează pătrunderea unor structuri străine, activează celule ale sistemului imun (plasmocite) să producă anticorpi. Astfel, din punct de vedere terapeutic, anticorpii sau tratamentele bazate pe compuşi proteici au utilizare largă în tratarea diverselor boli: cancere, infecţii, boli autoimune.

Cu toate acestea, anticorpii realizaţi în laboratoare nu sunt 100% perfecţi. Fiind molecule foarte mari nu se pot absorbi la nivelul tractului gastro-intestinal şi din acest motiv administrarea lor nu se poate face decât intravenos. Pentru a elimina un asemenea inconvenient, David Spiegel alături de alţi colegi cercetători de la Universitatea Yale au avut ideea de a sintetiza compuşi care să păstreze caracteristicile anticorpilor şi, totodată, să aibă o moleculă mai mică, pentru a putea fi absorbiţi cu uşurinţă la nivelul mucoasei tractului gastro-intestinal.

Au reuşit să sintetizeze o substanţă pe care au denumit-o SyAMs (syntetic antibody mimics, ceea ce în traducere liberă ar fi: imitatori sintetici ai anticorpilor) care să se lege atât de celulele afectate de diverşi agenţi patogeni cât şi de celule ale sistemului imun, implicate în neutralizarea antigenlor (produşilor străini). Cercetătorii afirmă că în condiţii de laborator s-au putut sesiza interacţiuni cu receptori anormali exprimaţi de celule maligne prostatice şi că molecula creată a fost capabilă să distrugă anumite grupuri de celule cu caractere de malignitate.

SyAMs este produs ca toate celelalte medicamente care se găsesc pe piaţă. Spiegel subliniază faptul că anticorpii folosiţi în diverse terapii sunt proteine al căror proces de sinteză este anevoios şi costisitor. Mai mult, administrate pe un timp mai îndelungat, pot conduce la reacţii imune nedorite. De asemenea, tind să se agrege la nivelul diferitelor ţesuturi şi nu au termen de valabilitate foarte mare. Însă, SyAMs sunt prezentate ca soluţie la toate dezavantajele terapiilor cu anticorpi monoclonali: sunt relativ uşor de produs, este improbabil să determine reacţii imune aberante, iar molecula lor reprezintă cam a douăzecea parte din molecula anticorpilor (în mare parte asemenea medicamentelor), putând fi administrate oral. Toate aceste puncte forte ale produsului sunt direcţionate spre a creşte satisfacţia şi calitatea vieţii pacienţilor cu diferite tipuri de cancere sau boli autoimune (scleroză multiplă) care sunt nevoiţi să facă vizite dese la centrele de tratament pentru a dispune de terapia cu anticorpi monoclonali.

În perspectivă, SyAMs se doreşte să facă parte din tratamentul: HIV, a cât mai multor tipuri de neoplasme (cancere) cât şi în anihilarea agenţilor bacterieni implicaţi în apariţia anumitor boli autoimune. Până la momentul actual, cercetările s-au desfăşurat la nivel microbiologic (pe culturi celulare sau pe medii de cultură în care au fost inoculate diverse microorganisme), însă pe viitor se urmăreşte dezvoltarea unui model biologic pe cobai şi, ulterior, studii pe subiecţi umani.

Laura Kiessling, cercetător la Universitatea Wisconsin-Madison, care studiază metodele şi modelele prin care anticorpii naturali se pot ataşa la celulele tumorale, este de părere că SyAMs poate fi concepută de aşa manieră încât să recruteze tipuri specifice de celule ale sistemului imunitar pentru a elimina tumorile, însă beneficiile acestei descoperiri trebuie să fie observate şi in vivo (pe animale de laborator vii sau pe oameni) .

David Spiegel consideră că, după încheierea tuturor testelor, nu ar înţelege o eventuală respingere a compusului său de F.D.A. (Food And Drug Administration), întrucât medicamentele aprobate de aceştia şi care se găsesc pe piaţă sunt molecule oragince mici, precum este şi SyAMs. Referindu-se la intenţiile sale, tot el mărturiseşte: „Gândul meu a fost ca lucrând spre a înţelege bolile la nivel celular şi molecular, nu doar să învăţ să sintetizez noi medicamente,  ci să pot, în egală măsură, să dezvolt noi teorii despre mecanismele de acţiune a medicamentelor. ”

Data actualizare: 19-02-2015 | creare: 19-02-2015 | Vizite: 3456
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un nou pas spre crearea unui medicament pentru tratarea rapidă și completă a alergiilor
  • Mediul, mai important pentru sistemul imun decât ereditatea
  • Efectele benefice ale soarelui asupra sistemului imun
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum