O pastilă care se transformă în balon gastric poate duce la pierderea a circa 15 kilograme în patru luni (studiu)

Data publicarii: 19-05-2017

Milioane de persoane ar putea pierde peste 14% din greutatea corporală cu ajutorul unei pastile care conţine un balon şi care contribuie la reducerea cantităţii de hrană consumată, informează The Telegraph citând un studiu prezentat la Congresul european dedicat obezităţii desfăşurat în Portugalia.

Rezultatele studiului, făcute publice în cadrul celei mai importante conferinţe internaţionale pe tema obezităţii, demonstrează că pastila care se transformă în balon ar putea reprezenta o alternativă eficientă la chirurgia bariatrică.

Sistemele naţionale de sănătate, precum NHS din Marea Britanie, ar trebui să ia considerare subvenţionarea acestor pastile pentru milioane de persoane care se luptă cu greutatea în exces, menţionează sursa citată. În Marea Britanie, obezitatea afectează, în medie, peste o persoană din patru.

După ce pastila este înghiţită, balonul se umflă în stomac printr-un tub subţire atunci când acesta este umplut cu apă, limitându-se astfel numărul caloriilor consumate la o masă.

Studiul efectuat pe 42 de persoane adulte a descoperit că acestea au pierdut, în medie, 15 kilograme după patru luni.

Pastila, supranumită "bypass gastric într-o pastilă", a primit licenţă în vederea utilizării, însă în Marea Britanie nu este deocamdată decontată de NHS. În această ţară, ea poate fi cumpărată de la comercianţii particulari în schimbul unei sume de aproximativ 3.000 de lire, circa jumătate din preţul unei operaţii de micşorare de stomac.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Roma susţin că tehnica balonului ar putea fi utilizată la scară largă şi ar ajuta sistemele naţionale de sănătate să facă economii considerabile, pe termen lung.

Directorul NHS a avertizat recent că obezitatea reprezintă cea mai importantă provocare cu care se confruntă instituţia britanică, epidemia cauzând costuri de 10 miliarde de lire, cheltuieli determinate de diabet.

Cercetarea, prezentată la Congresul european dedicat obezităţii din Porto, desfăşurat în perioada 17 - 20 mai, a descoperit că pacienţii care au primit pastila au pierdut peste 14% din greutatea corporală. În plus, în cazul acestora s-au observat îmbunătăţiri considerabile ale stării de sănătate, inclusiv o îmbunătăţire a valorilor tensiunii arteriale şi a nivelurilor de colesterol, dar şi un control mai eficient al glicemiei.

Uşurinţa cu care poate fi utilizată această tehnică - evitându-se anestezia şi intervenţia chirurgicală - ar putea duce la o mare popularitate în rândul celor care nu reuşesc să piardă din greutate prin intermediul dietelor, notează cercetătorii. "Elipse Balloon nu necesită endoscopie, intervenţie chirurgicală sau anestezie, fiind potrivit pentru o mare parte din populaţia obeză care nu răspunde la tratamentul ce include regim şi (schimbare de - n.r.) stil de viaţă", a explicat doctor Roberta Ienca de la universitatea amintită. Aceasta a precizat că pastila nu trebuie administrată sub supraveghere medicală.
Sursa: Agerpres, 19-05-2017, Vizualizari 964
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK