O pastilă cu insulină ar putea reduce nivelul de zahăr din sânge la diabetici

©

Autor:

O pastilă cu insulină ar putea reduce nivelul de zahăr din sânge la diabetici
Cercetătorii au dezvoltat o pastilă cu insulină care reduce pe timpul nopții glucoza din sânge la pacienții cu diabet de tip 2.

Descoperirea este importantă întrucât până în prezent se cunoștea că insulina este distrusă de sucurile digestive din stomac, neputând fi administrată oral, ci doar prin injecții. Studiul sugerează că în doze optime, tabletele cu insulină ar putea fi eficiente în tratamentul diabetului de tip 2.

Dacă descoperirea va fi confirmată și de alte studii, pastila cu insulină ar putea întârzia sau chiar înlocui injecțiile la pacienții cu diabet de tip 2.

Noile tabletele de insulină au un înveliș de protecție și o doză suficient de crescută de insulină. Chiar dacă o mare parte din pastilă va fi distrusă în tractul digestiv, cantitatea care rămâne este suficientă pentru acțiunea farmacologică.

La pacienții cu diabet de tip 2, celulele beta ale pancreasului nu mai produc postprandial cantități suficiente de insulină care să scadă nivelul de glucoză din sânge. Principalii factorii de risc pentru diabet sunt factorii de mediu și cei genetici. Deși de cele mai multe ori boala poate fi ținută sub control fără injecții cu insulină, în prezent în jur de 90% dintre cei 400 de milioane de diabetici din lume au diabet tip 2 și mulți dintre ei folosesc injecțiile pentru a ține glicemia sub control.

Studiul s-a desfășurat pe parcursul a 28 de zile și a inclus 180 de pacienți cu diabet de tip 2 care nu mai răspundeau la metformin, un medicament de elecție în această boală. Înainte de culcare, ei primeau fie pastila cu insulină, fie un placebo, după care li se monitoriza glicemia pe durata nopții. Participanții care au primit insulină oral au raportat o reducere a glicemiei de 6, 5%,  spre deosebire cu cei cărora li s-a administrat un placebo.

Pe lângă faptul că înlocuiește injecțiile, tableta de insulină ar putea fi benefică pentru pacienți întrucât ea are același parcurs în organism ca insulina produsă de pancreas, mergând direct la ficat înainte de a circula prin sânge. Insulina injectată ajunge direct în sânge, șuntând ficatul, care are de asemenea nevoie de ea.

Nu există dovezi care să ateste eficacitatea pastilei cu insulină la pacienții cu diabet de tip 1, aceasta fiind o boală autoimună în care sistemul imun al gazdei atacă propriile celule beta pancreatice, determinând niveluri fluctuante ale glicemiei.

Sursa: Science Alert

Data actualizare: 15-05-2019 | creare: 30-05-2016 | Vizite: 3234
Bibliografie
Early trials show an insulin pill can lower diabetics' blood sugar levels, link: http://www.sciencealert.com/early-trials-show-this-insulin-pill-can-lower-blood-sugar-for-diabetics
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Persoanele care muncesc mult peste norma obișnuită au un risc mai mare de diabet
  • MIT: Consumul ridicat de dulciuri poate provoca diabet
  • Smart Contact Lens – lentilele care monitorizează glicemia
  •