O proteină bacteriană ar putea fi foarte eficientă în distrugerea bacteriei Pseudomonas aeruginosa

©

Autor:

O proteină bacteriană ar putea fi foarte eficientă în distrugerea bacteriei Pseudomonas aeruginosa
Cercetătorii din cadrul Universității din Leuven (Belgia) au descoperit modul în care proteinele produse de o bacterie pot distruge bacteria frecventă în spitale Pseudomonas aeruginosa.
În lupta continuă împotriva bacteriilor rezistente la antibiotice, cercetătorii sunt în permanență în căutarea de noi antibiotice. O posibilă oportunitate ar putea veni de la o serie de proteine bacteriene. Acestea sunt produse de bacterii și sunt toxice doar pentru anumite elemente nocive.

Un tip de astfel de proteine, bacteriocinele LIpA -  ar putea fi extrem de eficiente în distrugerea unei bacterii periculoase, Pseudomonas aeruginosa. Aceasta este periculoasă în special pentru pacienții cu arsuri, răni deschise sau fibroză chistică. Infecțiile cauzate sunt adesea dificil de tratat deoarece Pseudomonas aeruginosa este rezistentă la multe dintre antibioticele utilizate.

Proteina LIpA are o țintă specifică în peretele extern al celulelor bacteriene. Ținta este tot o proteină, proteina BamA, implicată în menținerea pereților celulari bacterieni ai Pseudomonas aeruginosa. Fără această proteină, bacteria nu poate supraviețui. LipA se leagă de această proteină BamA, blocându-i activitatea,

Aceste proteine beneficie pot fi eficiente și au un mod de acțiune extrem de specific. Antibioticele tradiționale sunt eficiente împotriva multor bacterii, dar distrug și multe organisme sănătoase, ceea ce poate predispune la alte infecții. În schimb, aceste proteine LipA nu trebuie să pătrundă în bacterii pentru a le distruge, ci le recunosc și le distrug din exterior.

Sunt necesare studii suplimentare în acest sens, pentru a stabili eficiența și siguranța în utilizare a acestor proteine cu efect antibiotic.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 23-02-2020 | creare: 22-03-2018 | Vizite: 4189
Bibliografie
Natural sniper kills hospital bacterium, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180320084117.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cele mai periculoase bacterii rezistente la antibiotice, conform OMS
  • Depistarea rapidă a sepsisului cu ajutorul unui dispozitiv integrat
  • Prevenirea rezistenței la antibiotice – Ghid pentru pacienți!
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum