O sansa in plus pentru copiii bolnavi de cancer

Data publicării: 20-06-2008

Proiectul "Zambet de copil" isi propune sa imbunatateasca sansele de supravietuire ale acestora prin actiuni dezvoltate impreuna cu specialistii in oncologie pediatrica si sanatate publica, actiuni adresate tintit principalelor cauze ale esecului in tratarea acestei afectiuni la copii in tara noastra.
In Romania, aproape 500 de copii se imbolnavesc de cancer in fiecare an. Gratie tehnologiilor medicale moderne care exista in centrele specializate din tara noastra, 90% dintre ei s-ar putea vindeca. Cu toate acestea, numai 50% reusesc sa supravietuiasca maladiei, sansele celorlalti fiind irosite pentru ca ajung prea tarziu in aceste centre, cand boala este prea avansata si nu se mai poate face nimic. Pe de alta parte, sunt situatii in care familiile resping sau abandoneaza tratamentul de specialitate, sperand in remedii miraculoase. Conf.dr. Monica Dragomir, de la Institutul Oncologic Bucuresti, a declarat cu prilejul lansarii proiectului, ca in ciuda progreselor notabile realizate in Romania pentru tratamentul copiilor cu cancer, conform standardelor internationale actuale, rezultatele sunt inferioare celor obtinute in tarile dezvoltate. Motivul principal este diagnosticul pus in stadii avansate in peste 60% din cazuri, cand tratamentul nu mai poate duce la vindecare.
Potrivit specialistei, cauza cea mai importanta a ratarii sanselor de supravietuire si vindecare este intarzierea in identificarea si indrumarea cazurilor suspecte spre servicii specializate, dublata nu de putine ori si de intarzierile si chiar refuzul familiilor in a da curs recomandarilor medicale.
Conf.dr. Monica Dragomir a subliniat ca in Romania supravietuirea in cazurile de cancer la copii este mare, astfel ca la Institutul de Oncologie Bucuresti, procentul de supravietuire al copiilor cu leucemie acuta limfoblastica este de 75%, iar in Statele Unite, in 2005, era de 85%.
In privinta limfoamelor Hodgkin, procentul de supravietuire este, in stadiile 1 si 2, de 80%, in timp ce in Statele Unite ale Americii este de 85%, iar in stadiile 3 si 4 - doar de 60%.
Aceeasi situatie se intalneste si in cazul limfoamelor non-Hodgkin, in stadiile 1 si 2 supravietuirea fiind de 92%, in timp ce in Statele Unite ale Americii este de 95%, iar in stadiile 3 si 4 este de 60%.
In alte boli, precum nefroblastom, in stadiile 1 si 2, gradul de supravietuire este de 89%, in timp ce in stadiile 3 si 4 este doar de 45%, in timp ce in Statele Unite ale Americii este de 92%. La osteosarcom, supravietuirea in stadiile 1 si 2 este de 73%, in timp ce in stadiile 3 sau 4 - doar de 49%.
Conf.dr. Monica Dragomir considera ca este necesara o strategie la nivel national conceputa de autoritatile din domeniul sanatatii pentru cancerul la copii, care reprezinta 2% din totalul cancerelor, restul fiind la adult. Ea a precizat ca in timp ce la adulti sunt mai multe programe si exista strategie, la copii nu exista o strategie, desi este importanta, pentru ca numai astfel se poate rezolva problema diagnosticarii precoce.
Specialistul a apreciat programul dezvoltat de compania Danone, care are ca scop principal educarea medicilor de familie in ceea ce priveste aceasta afectiune la copii, astfel incat atunci cand medicii de familie se confrunta cu situatii care ar putea fi incadrate la aceasta afectiune, sa ii trimita pe copii la specialisti.
In ceea ce priveste asigurarea tratamentului, conf. dr. Monica Dragomir a spus ca nici la Institutul de la Cluj nu au fost probleme privind accesul la tratament, dar a mentionat ca exista medicamente care nu se mai gasesc pe piata, n-au mai fost aduse sau n-au mai fost inregistrate de companii, pentru ca sunt prea ieftine si sunt necesare cantitati mici. Medicul si-a exprimat speranta ca prin acest program, specialistii din oncologie vor fi sprijiniti de medicii de familie si, ulterior, si de alte categorii de medici pentru a diagnostica in stadii avansate cancerul la copii, cu atat mai mult cu cat sansele de supravietuire la copil sunt mai mari decat la adulti.
Initiatorul proiectului este firma Danone si, potrivit directorului de comunicare al companiei, dr. Bogdan Ioachim, "in centrul actiunilor de responsabilitate sociala se afla copiii, firma deruland proiecte atat pentru copiii sanatosi - Cupa Danone, cel mai mare turneu de fotbal pentru copii intre 10-12 ani, desfasurat in 40 de tari -, cat si pentru cei cu nevoi speciale, in tari precum Mexic, Africa de Sud si Ungaria".
Dr. Bogdan Ioachim a adaugat ca acest proiect se va prelungi atat cat va fi nevoie, urmirindu-se ca astfel de traininguri pentru medicii de familie sa se desfasoare in numar cat mai mare si, ulterior, sa se extinda si alte specialitati din ambulator.
Potrivit dr.Mihaela Mihailovici, principalele arii de actiune ale proiectului sunt dezvoltarea, impreuna cu Institutul Oncologic din Bucuresti si din Cluj, a programului de formare specifica pentru recunoasterea si ingrijirea cancerului la copii de catre medicul de familie. Ea a spus ca, incepand de anul trecut si pana in prezent, 400 de medici din Bucuresti, Cluj, Oradea, Satu Mare si Bistrita Nasaud au participat deja la cursuri si se intentioneaza dublarea acestui numar pana la sfarsitul anului.
Un alt scop al programului este realizarea unei platforme de Internet pentru formarea de cadre medicale privind aceasta afectiune si facilitarea comunicarii intre specialisti, pentru a putea asista simultan un numar cat mai mare de medici din toate regiunile tarii, initierea unor grupuri de suport care sa informeze, sa incurajeze si sa insoteasca deopotriva copiii si parintii si sustinerea specialistilor in domeniu in directia elaborarii unei strategii nationale. Dr. Mihaela Mihailovici considera ca pentru majoritatea copiilor care se imbolnavesc de cancer, in fiecare an, in Romania, sansa de a se vindeca este de fapt sansa de a ajunge cat mai repede la medic si de a parcurge tratamentul pana la capat intr-unul dintre centrele specializate din tara.
Cancerul la copii este rar comparativ cu cancerul la adult. In fiecare an, in Romania apar, in medie, zece cazuri noi la 100.000 de copii. Desi reprezinta doar 2% din toate cancerele, procentul are o uriasa incarcatura emotionala si reprezinta conceptul "cancerul poate fi vindecat". Aceasta afectiune este a doua cauza de deces la adult, dar si la categoria de varsta 5-14 ani, in tarile dezvoltate.
Sursa: Rompres, 20-06-2008, Vizualizari 1927
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.