O schimbare în trepte - tratamentul dependenţei de alcool

©

Autor:

O schimbare în trepte - tratamentul dependenţei de alcool
Dependenţa este o boală care aduce multă suferinţă nu doar celui afectat, ci şi celor apropiaţi. Aceştia sunt de cele mai multe ori furioşi pentru că nu pot înţelege cum persoana dragă lor pare să aleagă suferinţa în ciuda tuturor argumentelor. În mod firesc apare întrebarea “cum îl pot face să nu mai bea?”

Oricât de neplăcut ar fi răspunsul la această întrebare, este că nimeni nu poate “face” pe nimeni “să se lase”. Încercările de a manipula, înduioşa, speria pot fi eficiente pe termen scurt, dar în cele din urmă suntem confruntaţi cu realitatea în care nimeni nu poate lua decizia schimbării pentru altcineva.
Atunci concluzia ar fi că situaţia este fără scăpare?
Nu, este doar o situaţie care necesită delicateţe şi nu forţă, înţelegere şi nu manipulare.
Dar ce putem face de fapt?
Ne va ajuta sa ştim că orice schimbare se petrece în timp, în etape şi este util să folosim strategiile potrivite.

Prima etapă, care este şi cea mai supărătoare pentru cei din jur şi care durează cel mai mult este cea în care persoana nu este pregatită să accepte că exista o problemă. “Nu beau prea mult. Orice om se mai îmbată.” În această etapă cel mai bun lucru pe care îl putem face este să căutăm să oferim informaţii cât mai obiective (eventual consultând un specialist) şi să transmitem fără a deveni cicălitori lucrurile care ne îngrijorează (“Am observat că în dimineaţa asta iţi tremură mâinile şi că tremuratul încetează după primul pahar”).

Este important în această perioadă, care poate dura ceva timp, să constientizăm că de cele mai multe ori ne vom confrunta cu o negare (“nu e adevarat, nu am probleme”). Cea mai utilă strategie este de a ne retrage momentan şi de a reveni urmatoarea dată când observăm că ceva nu este în regulă. De asemenea discuţiile nu trebuie să aibă loc atunci când persoana este sub influenţa alcoolului, a altor substanţe sau este nervoasă.
Dacă suntem delicaţi şi diplomaţi putem în acest fel să scurtăm perioada până când cel drag acceptă existenţa unei probleme de la câţiva ani la câteva luni.

În cele din urma realitatea nu va mai putea fi evitată şi persoana afectată de dependenţă începe să admită că există o problemă. Auzim lucruri de genul: “ştiu că beau prea mult, dar nu sunt singurul, sunt alţii care beau mai mult decât mine”. A venit momentul de a insista puţin pentru a vedea un specialist. Este o perioadă delicată, în care ajutorul unui specialist este vital pentru că este în acelaşi timp o perioadă de conştientizare dificilă, chiar înspăimântătoare şi de oportunitate de a iniţia cât mai timpuriu un tratament eficient.

În continuare drumul este marcat de alte trepte, trepte pentru care există alte strategii potrivite, strategii despre care vom vorbi în urmatoarele articole.
Procesul de schimbare este un proces lung şi dificil în care este important să nu fim singuri. Strategiile potrivite şi susţinerea din partea unui specialist pot reduce mult durata şi efortul schimbării, cu condiţia să înţelegem că decizia schimbării nu poate fi luată de altcineva decât de noi înşine.

La Clinica PsyMotion am dezvoltat mai multe programe pentru tratamentul dependenţelor. Profesioniştii noştri sunt pregătiţi să susţină atât prin prihoterapie cât şi prin medicaţie, tratarea dependenţei de alcool.

Autor articol:
Dr. Emilian Voiculescu – psihiatru si psihoterapeut psihanalist
Clinica PsyMotion
Website: www.psymotion.ro sau www.consilierepsihologicacopii.ro

Data actualizare: 05-05-2014 | creare: 10-05-2012 | Vizite: 4322
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: