O scurtă siestă ne poate îmbunătăți capacitatea de memorare de 5 ori

©

Autor: Redacția ROmedic

O scurtă siestă ne poate îmbunătăți capacitatea de memorare de 5 ori
Odihna din timpul zilei ne poate îmbunătăți în mod semnificativ activitatea cerebrală, arată o echipă de cercetători de la Universitatea Saarland, din Germania.

Concluziile studiului științific au fost publicate în revista Neurobiology of Learning and Memory și susțin faptul că o siestă de 45-60 de minute are un efect benefic asupra capacității de învățare, amplificând-o de cinci ori.

Prezenta cercetare nu este prima din domeniu care demonstrează că odihna din timpul zilei poate îmbunătăți performanțele cognitive; în ianuarie, Medical News Today prezenta concluziile unui studiu asemănător, realizat de echipa de specialiști a Universității Sheffield, din Regatul Unit – „un pui de somn” de 30 de minute, la fiecare 4 ore de muncă intelectuală, îmbunătățește capacitatea de memorare a copiilor.

Prezenta cercetare vine în continuarea celei conduse de echipa britanică, arătând că somnul din timpul zilei are același impact favorabil asupra activității cerebrale și în cazul persoanelor adulte: 41 de subiecți au fost rugați să memoreze o listă cu 90 de cuvinte simple și o listă cu 120 de perechi de cuvinte. Acestea din urmă au fost concepute astfel încât să nu existe asocieri logice între primul termen din pereche și cel de-al doilea – de exemplu, „lapte-taxi”.

După ce au memorat cele două liste, subiecții au susținut un test scris, concludent pentru măsurarea activității cognitive a fiecăruia. Ulterior, participanții au fost împărțiți în două grupuri – jumătate dintre ei au fost invitați să se odihnească pentru cel mult 90 de minute, în timp ce restul persoanelor au fost rugate să urmărească un material video cu aceeași durată.

Următoarea etapă a cercetării a constat în reluarea testului scris de către subiecți. S-a constatat că aceia care au dormit timp de 45-60 de minute au fost de aproximativ 5 ori mai performanți, față de aceia care au vizionat DVD-ul.

Potrivit specialiștilor, o scurtă siestă ne poate îmbunătăți în mod semnificativ memoria asociativă, ajutându-ne să reținem o serie de aspecte între care nu există nicio legătură logică.

Sursa: Neurobiology of Learning and Memory

Data actualizare: 29-03-2020 | creare: 31-03-2015 | Vizite: 1777
Bibliografie
A short daytime nap could improve memory by fivefold, study finds, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/291282.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Somnul la vârsta a treia
  • Ce se întâmplă dacă nu dormi suficient?
  • Creierul îmbătrânește mai repede dacă nu dormim suficient
  •