O substanţă secretată de pielea unor broaşte din India va fi folosită pentru combaterea gripei

Data publicarii: 20-04-2017

O substanţă secretată de pielea unor broaşte din sudul Indiei ajută la distrugerea unor tulpini ale virusului gripei au constatat cercetători americani şi indieni, a căror descoperire promiţătoare a fost publicată marţi de revista ştiinţifică Immunity, relatează agenţiile France Presse şi EFE.

Această peptidă ar putea ajuta la fabricarea unui nou antiviral ce se poate dovedi util împotriva tulpinilor emergente ale gripei în condiţiile în care nu există încă un vaccin, a explicat dr. Joshy Jacob, profesor de microbiologie şi imunologie la facultatea de medicină Emory din Atlanta (Georgia).

Această peptidă, un element de bază al unei proteine, ar putea de asemenea oferi o nouă armă împotriva virusului gripei şi tulpinilor în circulaţie care sunt rezistente la antiviralele utilizate, a subliniat el. Denumită 'urumin', substanţa a permis evitarea unei gripe mortale în rândul şoarecilor de laborator.

Cercetătorii au descoperit această substanţă în secreţia mucoasei din pielea broaştelor Hydrophylax bahuvistara care au fost supuse unor uşoare stimulări electrice. Unele peptide antibacteriene distrug virusul producând orificii în membrana lor celulară. Ele devin în acest fel toxice pentru celulele mamiferelor.

Însă această peptidă are un mod de acţiune diferit. Ea atacă hemaglutinina, o lipoproteină care ii conferă rezistenţă virusului gripei. Substanţa face de asemenea obiectul cercetărilor în curs pentru a dezvolta un vaccin universal împotriva tuturor tulpinilor virale ale gripei.

Administrată pe cale nazală şoarecilor nevaccinaţi, substanţa i-a protejat împotriva unor doze mortale de viruşi ai gripei. Ea a neutralizat tulpinile H1 ale gripei responsabilă de pandemia din 2009. În schimb nu a avut niciun efect asupra unor tulpini obişnuite, precum H3N2.

Laboratoarele profesorului Jacob lucrează la noi metode pentru a stabiliza aceste peptide antivirale, precum cea secretată de broaştele din India. Va continua de asemenea să cerceteze şi alte peptide provenite din mucoasa acestor batracieni pentru a neutraliza, de exemplu, virusul Zika.
Sursa: Agerpres, 20-04-2017, Vizualizari 73
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK