Oamenii de stiinta au aflat de ce ne scarpinam

Data publicării: 01-02-2008

Medicii recomanda pacientilor cu iritatii sau alte afectiuni asemanatoare ale pielii sa nu se scarpine in zona afectata, insa putini sunt cei care rezista tentatiei. Acum, oamenii de stiinta au aflat de ce ne simtim atat de bine cand ne scarpinam: se pare ca racairea partii corpului ce provoaca mancarime "ingheata" temporar anumite zone din creier, aflate in stransa legatura cu memoria si senzatiile neplacute.
"Studiul nostru este primul care releva felul in care scarpinatul anuleaza sentimentul de mancarime", a declarat Gil Yosipovitch, cercetator in cadrul Wake Forest University Baptist Medical Centre din North Carolina.
In timpul studiului, dr. Yosipovitch impreuna cu colegii sai au folosit o metoda denumita imagistica prin rezonanta magnetica functionala pentru a observa zonele cerebrale active in timpul scarpinatului.
In urma testelor s-a constatat ca scarpinatul reduce activitatea in zone aflate in legatura cu memoria si senzatia de neplacere. Cu cat mai intens este scarpinatul, cu atat mai scazuta este activitatea in acele zone ale creierului.
Din nefericire, cel care se scarpina o data va simti nevoia sa repete obsesiv gestul. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca scarpinatul intensifica activitatea in alte zone cerebrale, legate de comportamentul compulsiv si durere.
01-02-2008, Vizualizari 1419
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.