Obezitatea este în creștere, dar nu și motivația de a scădea în greutate

Obezitatea este în creștere, dar nu și motivația de a scădea în greutate

În ultimele 3 decenii s-a putut observa o ascensiune a cazurilor de suprapondere și obezitate. Cu toate acestea eforturile pentru combaterea excesului de greutate nu progresează în paralel cu trendul câștigului ponderal.

Contribuitorii majori în ceea ce privește surplusul de greutate sunt reprezentați de dieta dezechilibrată energetic și nutrițional, respectiv stilul de viață modern, tot mai sedentar. Astfel se explică de ce optimizarea alimentației și creșterea gradului de activitate fizică stau la baza strategiilor de management ponderal.

Deși soluțiile nu lipsesc, tot mai puține persoane cu exces de greutate se angajează în astfel de activități pentru reducerea greutății, potrivit unui studiu publicat în jurnalul științific JAMA. Acesta a centralizat date provenind de la 27 350 de adulți cu suprapondere sau obezitate și vârste între 20 și 59 de ani, ce au participat la studiul NHANES (National Health and Nutrition Examination Survey) în diferite perioade: 1988-1994, 1999-2004 și 2009-2014.

A fost evaluată prevalența supraponderii și a obezității și în paralel au fost monitorizate încercările participanților de a pierde în greutate cu ajutorul întrebării: „În ultimele 12 luni ați luat măsuri pentru a scădea în greutate?”.

Conform rezultatelor obținute, prevalența cazurilor de suprapondere și obezitate au crecut cu 13 procente, de la 53% în 1988-1994 la 66% în 2009-2014.

În schimb, încercările de a pierde în greutate au prezentat un trend descendent de până la 7% în același interval de timp, de la 56% la 49%.

Creșterea gradului de acceptare socială a persoanelor cu surplus ponderal și a satisfacției individuale în ceea ce privește imaginea și greutatea corporală ar putea explica de ce motivația persoanelor cu suprapondere sau obezitate este în scădere. Rațiunile referitoare la sănătate s-ar părea că nu sunt tocmai motivatoare.

Caracterul cronic al obezității ar putea contribui de asemenea la acest fenomen. Cu cât trece mai mult timp în care o persoană suferă de obezitate, cu atât are mai puține șanse să aibă loc o schimbare de atitudine și să-și dorească să slăbească, mai ales dacă vorbim de un istoric al dietelor și multiplelor încercări fără succes de a pierde în greutate,” afirmă autorii studiului.

Stigmatizarea persoanelor cu suprapondere sau obezitate nu va reprezenta niciodată o soluție, prin urmare creșterea gradului de acceptare constituie un aspect pozitiv în ultimii ani. Dobândirea unei greutăți sănătoase însă, dincolo de considerentele estetice și a standardelor sociale de frumusețe, subțirime sau rotunjime, trebuie să fie obiectivul schimbării stilului de viață.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 09-03-2017 | creare: 09-03-2017 | Vizite: 266
Bibliografie
Weight gain on the rise, but fewer adults attempting weight loss, link: http://www.medicalnewstoday.com/articles/316228.php
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Obezitatea - factor de risc pentru majoritatea formelor de cancer
 • Studiu: cea mai bună opțiune privind chirurgia obezității
 • Rețelele sociale ar putea ajuta în procesul de slăbire
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum
  Aplicația Activ (by ROmedic)
  Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

  Accesează gratuit Aplicația
  Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK