Obezitatea la adolescenți și declinul cognitiv în viața adultă

©

Autor:

Obezitatea  la adolescenți și declinul cognitiv în viața adultă
Incidența supraponderii și obezității în rândul adolescenților a crescut substanțial în ultimele decenii, în prezent estimându-se că afectează circa o treime din populația adolescentă din țările dezvoltate.

Deși au fost documentate riscurile pe care le implică un indice de masă corporală peste limită asupra funcției cognitive la adulți, asocierea nu a fost studiată și la adolescenți. În acest scop a fost realizată și analiza de față care va fi publicată în Journal of Alzheimer's Disease.

La studiu au participat 507 femei și bărbați monitorizați minimum 33 ani, începând cu vârsta de 17 ani. Participanții au completat un chestionar online pentru evaluarea funcției cognitive la vârste cuprinse între 48-52 ani.

În acest studiu populațional, longitudinal, s-a remarcat faptul că prezența spre sfârșitul adolescenței a supraponderii sau a obezității, apreciate în funcție de valoarea indicelui de masă corporală, poate fi considerată un predictor pentru funcția cognitivă deficitară la adultul de vârstă mijlocie, declin care este inițiat foarte posibil încă din perioada pubertară, independent de normalizarea ponderală din cursul vieții.” afirmă autorul lucrării, profesorul Jeremy Kark.

Potrivit rezultatelor studiului, statura înaltă a fost asociată cu o funcție cognitivă mult mai bună, iar creșterea în înălțime care are loc în mod particular spre sfârșitul adolescenței ar putea juca un rol protector în ceea ce privește componenta cognitivă. Aceasta din urmă a fost remarcată doar în rândul femeilor.

Concluziile studiului necesită validare însă. Studii suplimentare care să confirme aceste asocieri sunt cu mult mai urgente luând în considerare dinamica progresivă a epidemiei de obezitate în rândul copiilor și adolescenților, respectiv incidența crescută a cazurilor de demență la adulți.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 19-05-2019 | creare: 09-12-2016 | Vizite: 891
Bibliografie
Higher BMI in adolescence may affect cognitive function in midlife, link: http://medicalxpress.com/news/2016-12-higher-bmi-adolescence-affect-cognitive.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obezitatea - factor de risc pentru majoritatea formelor de cancer
  • Studiu: cea mai bună opțiune privind chirurgia obezității
  • Rețelele sociale ar putea ajuta în procesul de slăbire
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum