Obezitatea la bărbați crește riscul de recidivă după prostatectomie radicală

©

Autor:

Obezitatea la bărbați crește riscul de recidivă după prostatectomie radicală

În rândul bărbaților cu cancer de prostată asupra cărora s-a intervenit terapeutic prin prostatectomie radicală, bărbații care sufereau de obezitate au prezentat un risc mult mai crescut de recurență conform markerilor biochimici. Aceasta a fost concluzia unui studiu prezentat în cadrul American Association for Cancer Research Special Conference care a avut tema centrală relația dintre obezitate și cancer.


Recidiva biochimică este definită drept două creșteri succesive ale PSA-ului (antigenul prostatic scpecific) după efectuarea prostatectomiei. Citiți mai multe despre cancerul de prostată și indicațiile de tratament în articol.

O asociere asemănătoare a fost identificată între obezitatea abdominală și riscul de dezvolta o formă agresivă de cancer de prostată.

Obezitatea
și sindromul metabolic, termen ce reunește perturbări diverse ale metabolismului, au devenit foarte răspândite în societate. Conform criteriilor Organizației Mondiale a Sănătății se consideră sindrom metabolic prezența simultană la un individ a cel puțin 3 din cei 5 parametri selectați:
  1. insulinorezistență sau diabet zaharat tip 2,
  2. obezitate,
  3. hipercolesterolemie sau valori scăzute ale HDL-colesterolului,
  4. hipertrigliceridemie și
    hipertensiune.
De asemenea, cancerul de prostată este cea mai comună formă de cancer la bărbați, iar la circa 30% dintre pacienți afecțiunea va recidiva după efectuarea prostatectomiei radicale.

Investigarea acestor variabile este de altfel controversată, dar și una pertinentă în lumea modernă în care obezitatea, co-morbiditățile caracteristice și cancerul se numără printre cauzele principale de morbiditate și mortalitate, constituid o povară impresionantă pentru societate și sistemul de sănătate.

Dintre participanții la studiu, 34% sufereau de obezitate conform valorii indicelui de masă corporală (IMC) și 19% prezentau sindrom metabolic.
  • Astfel s-a observat că recidiva biochimică a fost mai mare în rândul pacienților cu un indice de masă corporală mai mare de 30 kg/m2 (32,4%) comparativ cu cel al persoanelor cu un IMC mai mic de 30 (16,9%).
  • Mai mult decât atât, pacienții cu sindrom metabolic au fost prezentat un risc de 4 ori mai mare de recurență biochimică după prostatectomie radicală comparativ cu cei la care maladia a fost absentă.

Deși nu a fost identificată cu certitudine o relație de cauzalitate între tulburările metabolice și recidiva după prostatectomie radicală, studiul atrage atenția asupra nevoii de intervenție fie nutrițională, fie farmacologică sau bariatrică pentru corectarea obezității și a sindromului metabolic cu scopul de a a îmbunătăți prognosticul oncologic după tratamentul chirurgical al cancerului de prostată.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 08-02-2018 | creare: 08-02-2018 | Vizite: 2219
Bibliografie
Obese men may have higher chance of recurrence following radical prostatectomy, link: https://medicalxpress.com/news/2018-01-obese-men-higher-chance-recurrence.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O dietă bogată în roșii scade riscul cancerului de prostată, arată un studiu
  • Obezitatea - factor de risc pentru majoritatea formelor de cancer
  • Studiu: cea mai bună opțiune privind chirurgia obezității
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum