Obezitatea la copii și meniurile restaurantelor de tip fast-food

Obezitatea la copii și meniurile restaurantelor de tip fast-food
Un sondaj cu privire la obiceiurile alimentare ale copiilor și adolescenților când iau masa în oraș sugerează faptul că aportul crescut de băuturi răcoritoare îndulcite cu zahăr este strâns legat de includerea acestora în meniuri standard.

Potrivit cercetătorilor din cadrul NYU Langone Medical Center, copiii care au luat masa într-unul dintre cele cinci lanțuri principale de restaurante fast-food consumau în medie cu 179 calorii mai mult atunci când mesele lor includeau o băutură răcoritoare acidulată, ceai sau suc de fructe îndulcite sau lapte cu arome, în comparație cu cei care au preferat băuturi non-calorice la masă sau nu au consumat deloc lichide.

De asemenea, s-a observat că achiziționarea unei băuturi la pachet cu mâncarea a fost asociată cu achiziția a 82 de băuturi calorice în plus, decât dacă acestea ar fi fost cumpărate separat. Părinții care au ales să achiziționeze astfel de meniuri combinate (mâncare plus băutură) au prezentat cu 24% mai multe șanse să cumpere băuturi îndulcite cu zahăr, comparativ cu cei care au ales doar meniul cu mâncare.

Decuplarea băuturilor îndulcite din astfel de meniuri combo ar putea conduce la diminuarea consumului de băuturi hipercalorice și astfel ar contribui la reducerea ratelor de obezitate în rândul copiilor, menținute crescute în mare parte și prin consumul caloriilor din astfel de lichide.

Pentru realizarea acestui studiu au fost sondați 483 fete și băieți sub 18 ani care au luat masa în restaurante McDonald's, Burger King, KFC, Wendy's or Subway în intervalul ianuarie 2013 – iunie 2014. De asemenea au fost intervievați și părinții cu privire la ceea ce au achiziționat, pe baza bonului fiscal.

 • Per total, 42% dintre achizițiile din astfel de restaurante au fost reprezentate de meniuri combo, mâncare plus băutură, dintre care 74% erau destinate pentru consumul copiilor.
 • Circa 49% dintre băuturile preferate au fost reprezentate de băuturi acidulate, 38% au fost sucuri, lapte cu arome 5%, 2% lapte integral și 1% apă. Un procent de 5% a constat în ceaiuri îndulcite, limonadă și ciocolată caldă.
 • Sondajul a mai remarcat că persoanele care au preferat să cumpere mâncarea la pachet au achiziționat în medie cu 14 băuturi mai puțin, în comparație cu cei care au servit masa în restaurant.
 • Deși nesemnificative statistic, au fost observate diferențe în funcție de gen și vârstă în ceea ce privește consumul băuturilor îndulcite: adolescenții prezentau cu 22% mai multe șanse să achiziționeze astfel de băuturi în comparație cu copiii mai mici, respectiv băieții au fost cu 31% mai predispuși să le cumpere comparativ cu fetele.

Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul științific American Journal of Public Health. Autorii menționează că această analiză nu dovedește relația cauză-efect dintre mesele compuse din băuturi hipercalorice și mâncare tip fast-food și obezitate. Totuși, ideal ar fi ca instituțiile responsabile de strategiile și politicile sanitare anti-obezitate să țină cont de aceste descoperiri și să descurajeze consumul de băuturi îndulcite cu zahăr, care nu s-au dovedit a fi altfel decât nesănătoase.
Urgentarea unor astfel de decizii este atribuită creșterii marcante a ratelor de obezitate din ultimii ani, dar mai ales a complicațiilor asociate cu excesul ponderal la copii. Mai multe detalii găsiți aici.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 12-10-2016 | creare: 12-10-2016 | Vizite: 423
Bibliografie
Kids' consumption of high-calorie drinks at fast-food restaurants tied to combo meals, link: http://medicalxpress.com/news/2016-10-kids-consumption-high-calorie-fast-food-restaurants.html
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Obezitatea - factor de risc pentru majoritatea formelor de cancer
 • Studiu: cea mai bună opțiune privind chirurgia obezității
 • Rețelele sociale ar putea ajuta în procesul de slăbire
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum
  Aplicația Activ (by ROmedic)
  Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

  Accesează gratuit Aplicația
  Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK