„Obezul metabolic sănătos”, mit sau realitate?

©

Autor:

„Obezul metabolic sănătos”, mit sau realitate?
Potrivit unui studiu desfășurat în Danemarca, chiar și în absența hipertensiunii arteriale sau a altor semne de boală, adulții cu obezitate prezintă un risc mult mai mare de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare în comparație cu persoanele normoponderale.

Rezultatele care au fost publicate în Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism contrazic studiile ce atestă existența unui subgrup în rândul persoanelor cu obezitate, cunoscut drept „obezi metabolic sănătoși”, care nu prezintă un risc crescut de afecțiuni asociate supragreutății cum sunt bolile cardiovasculare sau patologiile sistemului renal.

În prezent se constată o modificare de percepție a statusului de suprapondere sau obezitate, care nu mai este considerat drept o condiție „nesănătoasă” atât timp cât stilul de viață la care se raportează astfel de persoane este unul relativ sănătos,” afirmă autorul studiului, Kristine Faerch, din cadrul Centrului de Diabet din Copenhaga.

La studiu au participat 6,200 de bărbați și femei, monitorizați o perioadă de circa 10 ani. Au fost colectate informații în ceea ce privește indicele de masă corporală, valorile sub 24.9 kg/m2 fiind atribuite normoponderii, 25 – 29.9 supraponderii, respectiv ceea ce depășea 30 inclusiv era asociat obezității. De asemenea au fost evaluați 4 factori de risc pentru boli cardiovasculare, la înrolarea în studiu și periodic în cadrul monitorizării:
  • valorile HDL-colesterolului scăzute,
  • prezența hipertensiunii arteriale,
  • trigliceridele și glucoza plasmatice crescute.
Termenul de „metabolic sănătos” a fost definit drept absența totală a celor 4 factori de risc.

În intervalul de observație de 10 ani, 323 dintre participanți au fost diagnosticați cu boli cardiovasculare. Bărbații cu obezitate care au fost încadrați la începutul studiului în categoria „metabolici sănătoși” au prezentat un risc de 3 ori mai mare pentru afecțiuni cardiovasculare, comparativ cu cei sănătoși din punct de vedere metabolic, dar normoponderali. În mod similar, riscul a fost de 2 ori mai mare în cazul femeilor ce prezentau obezitate, inițial metabolic sănătoase.

Diferențele între persoanele normoponderale și supraponderale au fost nesemnificative la bărbați, iar riscul cardio-vascular a fost ușor mai crescut în cazul femeilor supraponderale, dar metabolic sănătoase.

Doar 58 de bărbați și 114 femei, reprezentând 3% din populația studiată, s-au calificat drept „obezi metabolic sănătoși” la înrolare, iar la 40% dintre aceștia au apărut în primii 5 ani de monitorizare factorii de risc cardio-vasculari evaluați.

Ceea ce subliniază acest studiu este cât de rar întâlnești de fapt o persoană cu obezitate și fără complicații metabolice, circa 1 la 10 adulți cu supragreutate, iar acest status este doar temporar.” În plus, nu sunt luate în calcul consecințele mecanice cu care se asociază greutatea în exces.

Afecțiunile musculo-scheletale scad considerabil calitatea vieții și independența funcțională a pacienților.

În cadrul unui alt studiu publicat în International Journal of Obesity s-a estimat că după două decenii cu obezitate, odată cu înaintarea în vârstă, funcționalitatea fizică s-a diminuat de 2 ori mai mult, iar durerea resimțită a crescut de 6 ori în rândul așa-zișilor adulți cu supragreutate și metabolic sănătoși, comparativ cu persoanele normoponderale.

Aceste rezultate sunt binevenite și merită aprofundate cu ajutorul unor studii mult mai ample deoarece, deși devenim mai buni în ceea ce privește controlul riscului metabolic la persoanele cu obezitate, impactul global al supragreutății asupra sănătății fizice, psihice și sociale este fără îndoială unul nefavorabil. Cu alte cuvinte, obezitatea nu trebuie privită din prisma excepțiilor.

Sursa: The Huffington Post

Data actualizare: 08-03-2019 | creare: 28-04-2017 | Vizite: 2034
Bibliografie
‘Healthy’ Obese Still Face Higher Heart Disease Risk, link: https://www.huffingtonpost.com/entry/healthy-obese-still-face-higher-heart-disease-risk_us_58d56676e4b03787d3583e29





©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obezitatea - factor de risc pentru majoritatea formelor de cancer
  • Studiu: cea mai bună opțiune privind chirurgia obezității
  • Rețelele sociale ar putea ajuta în procesul de slăbire
  •