Oboseala patologica

©

Autor:

Oboseala patologica

Cand oboseala devine patologica?

Oboseala se caracterizeaza prin stari de letargie, somnolenta, epuizare, slabiciune. Aceasta poate avea cauze fizice sau psihice, dar adesea ele sunt in stransa legatura.

Oboseala fizica face referire la o scadere a tonusului muscular, o stare de slabiciune a muschilor. Oboseala psihica face referire mai mult la o scadere a capacitatii de concentrare. Cand simptomele devin mai severe, pacientului ii este imposibil sa indeplineasca sarcinile zilnice. Adesea poate avea o stare de somnolenta, un nivel scazut de constienta.

Oboseala cronica se diferentiaza foarte mult de cea obisnuita. Pentru a fi diagnosticat in acest sens, starile de oboseala trebuie sa interfereze cu activitatile zilnice in masura de 50%. Unele persoane au probleme mari in a-si indeplini responsabilitatile la serviciu sau acasa. Acestia nu au probleme doar cu oboseala, dar cu o multitudine de simptome, cum ar fi dureri cronice ale muschilor sau simptome asemenatoare gripei.

Simptome asociate oboselii cronice

1. Stare de epuizare
2. Pierderea concentrarii
3. Senzatie de gat uscat
4. Noduli limfatici mariti
5. Dureri musculare
6. Dureri ale articulatiilor
7. Dureri de cap
8. Somn neodihnitor

Care sunt cauzele oboselii cronice?

Cauzele sunt numeroase, si majoritatea afectiunilor au ca posibil simptom oboseala. Cu toate acestea, oboseala cronica poate fi adesea asociata cu urmatoarele afectiuni:
1. Anemie - deficienta de fier din sange. Pe langa simptome de slabiciune si oboseala mai sunt prezente si dureri de cap, iritabilitate, respiratie ingreunata in timpul exercitiilor fizice, probleme de concentrare, ameteala. Anemia poate fi depistata printr-o simpla analiza a sangelui.
2. Tumori maligne (cancer) - oboseala poate fi un semn al modificarilor ce se produc in organism sub influenta cancerului. Anumite tumori elibereaza in corp proteine ce sunt cunoscute ca produc stari de oboseala. Altele cresc nevoia organismului de energie, slabesc forta muschilor sau altereaza functiile hormonale, ceea ce duce la o crestere a starilor de slabiciune. De asemenea, tratamentele pentru cancer sunt cunoscute ca avand efecte negative. Chimioterapia si radioterapia distrug celule sanatoase ale corpului, pentru a ajunge la cele canceroase. Organismul este nevoit sa repare tesutul distrus si astfel are nevoie de mai multa energie. Efectele adverse ale terapiei, precum anemia, ameteala, stari de greata si voma, insomnia cauzeaza starile de oboseala ale organismului.
3. Hipotiroidism - atunci cand glanda tiroida nu secreta hormoni la un nivel optim. Acesti hormoni sunt responsabili pentru buna functionare a metabolismului, astfel incat aceasta conditie este asociata cu un metabolism mai incet. Alte simptome asociate sunt: stari de slabiciune, crestere in greutate si dificultate de a pierde in greutate, piele uscata, caderea parului, intolenta la frig, crampe musculare, constipatie, depresie, pierderi de memorie. Lasata netratata, aceasta afectiune se va inrautati.
4. Diabet - aceasta conditie cauzeaza oboseala in mod direct prin cresteri sau scaderi mari ale glucozei in sange.
- un nivel mare al glucozei in sange duce la „ingrosarea” acestuia, astfel circulatia devine mai lenta. Nutrientii si oxigenul necesar celulelor nu sunt transportati eficient.
- un nivel scazut al glucozei este de asemenea periculos deoarece, chiar daca sangele circula normal, nu sunt indeajuns nutrienti pentru celule.
- un nivel mare al glucozei poate provoca inflamarea vaselor sanguine
5. Boli ale inimii - Intoleranta la exercitii fizice si oboseala sunt adesea asociate cu boli de inima. Activitatile zilnice precum mersul, urcatul scarilor devin mai greu de indeplinit. Aceasta stare de epuizare este consecinta a faptului ca muschii si tesuturile nu sunt oxigenate corespunzator, din cauza capacitatii reduse a inimii de a pompa sangele. Sangele este trimis doar spre organele vitale precum inima, rinichii, creierul, iar muschii sunt neglijati.

Alti factori medicali ce cauzeaza oboseala:
1. De natura metabolica/endocrina: dezechilibre electrolitice, afectiuni ale rinichilor, afectiuni ale ficatului, sindromul Cushing’s etc.
2. De natura infectioasa: mononucleoza, hepatita, tuberculoza, HIV, malaria etc.
3. Boli cardiace/pulmonare: insuficienta cardiaca, boli pulmonare obstructive, astm, pneumonie etc.
4. Tratamente: antidepresive, anti-anxietate, sedative, steroizi, antihistamine, steroizi etc.
5. Afectiuni psihice: depresie, anxietate, dependenta de droguri, tulburari de alimentatie (anorexia, bulimia)
6. Probleme ale somnului: apnea, reflux esofagian, insomnia, narcolepsie
7. De alta natura: artrita reumatoida, sindromul oboselii cronice, lupus, obezitate etc.

Cum vindecam oboseala patologica?

1. Fiind un simptom al multor afectiuni, primul pas ce trebuie facut este sa te consulti cu un medic, pentru a scoate din calcul afectiunile medicale.
2. Cand te simti epuizat, probabil ultimul lucru pe care vrei sa-l faci este sa faci miscare, insa studiile arata faptul ca activitatea fizica de fapt mareste nivelul energiei. Poti incepe cu un exercitiu relaxant precum o plimbare, iar in timp sa incerci sporturi mai diverse.
3. Orice exercitiu este indicat, insa yoga este cunoscuta pentru faptul ca ridica nivelul energiei, increderii in sine, echilibrului psihic si fizic.
4. Apa este poate cel mai important element al existentei oricarui organism. Deshidratarea scade drastic nivelul energiei, chiar si la persoanele sanatoase. Deci este sigur sa spunem ca hidratarea este un factor important in combaterea starilor de oboseala si epuizare.
5. Lipsa somnului este printre factorii cei mai importanti ce cauzeaza oboseala zilnica. Ai grija sa adormi devreme si sa obtii cele opt ore de somn necesare organismului.
6. Pierde in greutate, in cazul in care esti supraponderal. Aceasta extra-greutate pune presiune in plus pe organe, incheieturi, ceea ce duce la stari de oboseala. Doar cateva kilograme pierdute iti vor elibera inima de efortul in plus si te vei simti mai energic. Pe langa o dieta echilibrata, activitatea fizica te va ajuta sa pierzi in greutate in mod sanatos.
7. Stresul consuma din energia necesara organismului pentru a functiona. Incearca sa reduci efectele acestuia cu ajutorul unor activitati placute si relaxante: practica un sport, asculta muzica, citeste o carte etc.
8. Suplimentele nutritionale, in special un complex al vitaminelor B (mai ales acid folic, niacina si tiamina), vor acoperi necesarul de nutrienti organismului, ce nu sunt acoperiti din alimentatie si va mari energia si starea de bine.

Data actualizare: 30-05-2013 | creare: 30-05-2013 | Vizite: 8157
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum