Obstacole in accesul la tratament pentru bolnavii de Alzheimer

Data publicării: 20-03-2007

Noile liste cu medicamente pentru boli psihice sunt acceptabile, mai putin pentru boala Alzheimer, a declarat pentru ROMPRES dr. Bogdana Tudorache de la Spitalul de Psihiatrie ""Al. Obregia"".
 Medicul a facut referire la faptul ca pentru bolnavii cu aceasta afectiune se pun foarte multe obstacole, ei fiind trimisi la diferite comisii, iar in judete se fac multe abuzuri.
 Presedintele Asociatiei Romane de Alzheimer, conf. dr. Catalina Tudose, considera  ca aceste obstacole limiteaza accesul la tratament, stiut fiind ca bolnavii sunt persoane in varsta, de multe ori fara apartinatori, care nu pot  sa alerge pe la diferite comisii. In plus, in unele judete, persoanele de peste 80 de ani nu mai pot face analiza computer tomograf, necesara pentru anumite stadii ale bolii, a precizat pentru ROMPRES presedintele Asociatiei.
 Pornind de la aceste aspecte, specialistii in domeniu au adoptat o Declaratie de consens, care contine recomandari privitoare la tratamentul pentru acest tip de dementa.
 Cele mai recente studii confirma faptul ca medicatia pentru dementa de tip Alzheimer are o importanta uriasa in imbunatatirea calitatii vietii pacientilor si persoanelor implicate in ingrijirea acestora, se arata in Declaratia amintita. Tratamentul asigura cresterea calitatii actului de ingrijire si  permit o mai buna gestionare a costurilor foarte mai pe care le implica ingrijirea persoanelor cu dementa.
 In prezent se fac foarte multe presiuni la nivel local pentru a limita prescrierea medicamentelor pentru dementa de tip Alzheimer si chiar amenintari cu limitarea fondurilor pentru medicamente, sustin specialistii.
 Cazurile de demente degenerative de tip Alzheimer sunt recunoscute in numar tot mai mare in ultimii ani, datorita cresterii nivelului de educatie medicala a populatiei, dar si cresterii calificarii personalului medical in domeniu. Din datele Societatii Romane Alzheimer, in Romania ar putea exista aproximativ 200.000 de pacienti suferinzi de dementa. Dintre acestia, aproximativ  10% sunt diagnosticati si tratati. Se estimeaza o crestere a numarului de pacienti diagnosticati in urmatorii ani, fapt ce ar trebui sa duca la alocarea unui buget tot mai mare in viitor.
 In replica, dr. Vasile Cepoi, directorul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, a declarat pentru ROMPRES ca deocamdata nu a fost nimic schimbat in privinta tratamentului pentru acesti bolnavi, fiind in vigoare lista veche de medicamente. El a spus ca urmeaza sa se faca o evaluare a costurilor care sunt foarte mari. De altfel, pentru anumite medicamente care sunt foarte scumpe, pacientii trebuie sa indeplineasca anumite criterii pentru a fi introdusi pe lista.
 Dr. Cepoi a precizat ca aceste criterii de introducere pe lista pentru tratament sunt stabilite de Comisia de specialitate.

 

Sursa: Rompres

20-03-2007, Vizualizari 1078
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.