Obtinerea pe cale artificiala a sangelui, tot mai aproape

Data publicării: 07-10-2008

A devenit posibila obtinerea in laborator a sangelui din grupa 0, donator universal. Acest fapt ar putea insemna, oare, ca la un moment dat ar putea deveni inutila donarea de sange de catre oameni?, se intreaba ziarul ungar Nepszabadsag.
In urma cu cateva saptamani, cantitatea de sange donat a ajuns in situatie critica in Ungaria, fiind nevoie sa se faca apel la populatie sa doneze sange. Transfuzia de sange, de pilda in cazul transplanturilor de organe, este in prezent de neimaginat fara donarile de sange. Dar nu numai nesiguranta cantitatii necesare de sange, ci si alte motive explica din ce cauza se straduiesc de multa vreme oamenii de stiinta sa obtina sange pe cale artificiala. Profesorul Robert Lanza si colaboratorii sai au publicat recent, in revista de specialitate "Blood", faptul ca in acest domeniu al stiintei a avut loc un revolutie.
Sub conducerea profesorului Lanza, la Clinica Mayo din Rochester si la Universitatea din Chicago, din celulele stem umane s-a reusit obtinerea de celule precursoare ale hemoglobinei umane, din care se formeaza apoi celulele mature ale hemoglobinei. Momentul important al cercetarii efectuate de grupul de oameni de stiinta a fost atunci cand s-a reusit eliminarea nucleelor celulelor respective. Cu toate ca in ultimii ani folosirea celulelor stem s-a dovedit de mare succes in diverse domenii ale sanatatii, aceasta realizare parea imposibila. Baza metodei consta in aceea ca celulele de hemoglobina sunt inmultite in conditii de laborator, in mediul in care se formeaza ele si in organismul uman, adica in tesuturile maduvei osoase. Faptul ca celulele nu mai au nucleu este important pentru ca o asemenea celula nu se poate inmulti prin divizare, deci nu poate provoca tumori canceroase. Dar poate transporta oxigen tot atat de bine ca si celula de hemoglobina formata in organismul uman. Hemoglobina dezvoltata din celula stem mai are si alt avantaj important, faptul ca nu este purtatoare de agenti patologici (HIV, virusul hepatitei). Ceea ce este si mai important, in timpul experientelor s-a reusit producerea in cantitati insemnate a celulelor. Teoretic, nu exista deci nicio piedica in fata producerii pe cale artificiala a cantitatii necesare de sange pentru vindecarea unor boli.
In tratamentele cu transfuzii de sange se foloseste sange din grupa identica a fiecarui pacient. Dar, in sens biologic, sangele din grupa 0, deoarece nu contine antigeni, poate fi socotit donator universal. Din acest punct de vedere, celulele de hemoglobina din grupa de sange 0 sunt ideale, pentru ca pot fi folosite la transfuzie in cazul oricui, fara niciun pericol. Acum este posibila producerea de sange artificial grupa 0. Prin procedee speciale exista posibilitatea de reprogramare a celulelor, fara utilizarea celulelor stem embrionare, situatie in care nu vor mai exista nici ingrijorari etice din partea unora.
In declaratia purtatorului de cuvant al Crucii Rosii din SUA acesta a subliniat ca prepararea in laborator a celulei artificiale de sange reprezinta un moment extrem de important in istoria transfuziei de sange.
Sursa: Agerpres, 07-10-2008, Vizualizari 442
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.