Odihna insuficientă adaugă centimetri la circumferinţa taliei (studiu)

Data publicării: 01-08-2017

Odihna insuficientă poate duce la creşterea în greutate, sugerează cercetători britanici după ce au descoperit că persoanele care dorm doar şase ore pe noapte au circumferinţa taliei mai mare decât cele care dorm nouă ore. Rezultatele studiului lor întăresc dovezile că somnul insuficient poate contribui la dezvoltarea unor tulburări metabolice, precum diabetul, informează telegraph.co.uk.

Cercetarea, realizată de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Leeds, a corelat durata somnului cu cantitatea de alimente ingerată, prin colectarea de date de la 1.615 persoane adulte. Au fost măsuraţi şi alţi indicatori precum tensiunea arterială, nivelul de colesterol, glicemia, funcţiile tiroidei, graficul greutăţii şi al circumferinţei taliei.

S-a constatat că persoanele care dorm mai puţin de şase ore au cu 3 cm în plus în circumferinţa taliei decât cei care dorm nouă ore. Somnul insuficient este legat şi de scăderea nivelului de colesterol "bun" care ajută la eliminarea grăsimilor din corp şi protejează împotriva afecţiunilor inimii.

Greg Potter, cercetător în domeniul metabolismului la Universitatea Leeds, spune că numărul persoanelor obeze s-a dublat din 1980. "Obezitatea contribuie la dezvoltarea altor afecţiuni, cum ar fi diabetul de tip 2. Înţelegerea fenomenului de luare în greutate are implicaţii cruciale pentru sănătatea publică", a adăugat el.

Este foarte important de precizat că studiul nu a găsit o legătură între odihna insuficientă şi dieta nesănătoasă, lucru care i-a surprins pe cercetători, scrie The Telegraph în articolul publicat în 28 iulie. Alte cercetări sugeraseră că somnul insuficient poate duce la alegeri alimentare nepotrivite, dar potrivit noului studiu chiar problemele de somn sunt cele care determină creşterea în greutate.

"Am ajuns la concluzia că adulţii care dorm mai puţin decât semenii lor sunt mai predispuşi la creşterea în greutate şi obezitate, iar acest lucru întăreşte importanţa odihnei corespunzătoare", a adăugat Laura Hardie, cercetătorul principal al studiului.

"Durata optimă a somnului diferă de la persoană la persoană, dar este unanim acceptat că un somn de 7 până la 9 ore este benefic pentru majoritatea adulţilor."

Studiul a fost publicat în revista "Plos One" şi se adaugă altor cercetări din domeniu care subliniază importanţa somnului pentru sănătate.
Sursa: Agerpres, 01-08-2017, Vizualizari 189
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.