Oficialitățile din SUA iau atitudine: Persoanele infectate cu HIV, dar cu încărcătură virală nedetectabilă, nu pot transmite boala

Oficialitățile din SUA iau atitudine: Persoanele infectate cu HIV, dar cu încărcătură virală nedetectabilă, nu pot transmite boala
Studiile clinice desfășurate în ultimii ani au arătat că persoanele HIV-pozitive aflate sub tratament cu medicamente antiretrovirale și care au o încărcătură virală nedetectabilă nu pot transmite virusul pe cale sexuală unei persoane HIV-negative. Această concluzie a fost anunțată în iulie la cea de-a Noua Conferință a Societății Internaționale SIDA și acum face parte și din politica oficială a agenției americane Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention, sau CDC).

„Pe parcursul a trei studii diferite, care au inclus mii de cupluri si mii de acte sexuale neprotejate sau fără profilaxie pre-expunere, nu s-a observat transmiterea virusului HIV către partenerul sănătos, dacă persoana infectată urma tratament de supresie a virusului”, se remarcă în scrisoarea deschisă aparținând CDC privind prevenția HIV/SIDA.

Sute de medici și organizații au adoptat angajamentul „nedetectabil = netransmisibil” (undetectable=untransmittable, sau U=U), iar acceptul CDC reprezintă un pas înainte în eliminarea stigmatului cu care se confruntă persoanele HIV-pozitive. Din păcate, acestea se confruntă cu instituțiile statului și cu ignoranța celorlalți pentru a avea acces la tratamentul de care au nevoie.

„Educarea populației generale cu privire la U=U (#uequalsu în media socială) are un mare potențial. Cu cât mai multe instituții sprijină această campanie, cu atât mai credibil devine mesajul. Acum avem nevoie de o campanie publică, în toate mijloacele media.”, a declarat organizatorul Tom Hayes pentru IFLScience.

Tratamentul antiretroviral elimină virusul HIV care are capacitatea de a se replica, însă virusul rămâne latent, motiv pentru care tratamentul trebuie urmat pentu toată viața. Rezultatele ultimelor cercetări sugerează apariția unei căi de a eradica virusul în totalitate, însă mai este drum lung până la transformarea descoperirilor în realitate. Important este să fim informați, să sprijinim cercetările și să luptăm împotriva ignoranței.

Sursa: IFLScience

Data actualizare: 09-10-2017 | creare: 09-10-2017 | Vizite: 526
Bibliografie
CDC Now Officially Agrees That People With HIV CANNOT Sexually Transmit The Virus If Their Viral Load Is Undetectable, link: http://www.iflscience.com/health-and-medicine/cdc-agrees-with-studies-showing-that-people-on-hiv-medication-cannot-transmit-virus/
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • HIV: cum se transmite și când se poate face testul?
 • Accesoriu smartphone diagnostichează infecţia HIV și sifilisul în 15 minute
 • Virusul HIV ar putea fi ținut sub control cu ajutorul unui test rapid
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum
  Aplicația Activ (by ROmedic)
  Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

  Accesează gratuit Aplicația
  Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK