Olt: Numărul cazurilor de infecţii respiratorii acute şi pneumonii, în creştere

Data publicării: 18-10-2017

Peste 2.300 de pacienţi din judeţul Olt, care s-au prezentat săptămâna trecută la medic, au fost diagnosticaţi cu infecţii respiratorii acute sau pneumonii, cu circa 400 mai mulţi decât în prima săptămână a lunii octombrie, au anunţat marţi reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Olt.

Cei mai mulţi dintre bolnavi sunt copii şi adolescenţi.

Cu toate că în a doua săptămână a lunii octombrie, faţă de prima săptămână a aceleiaşi luni, a crescut numărul pacienţilor cu infecţii respiratorii acute şi pneumonii, reprezentanţii DSP Olt afirmă că evoluţia este fără tendinţă de tip epidemic şi se încadrează în limitele perioadei.

"În săptămâna precedentă s-au înregistrat 1.756 de cazuri de infecţii respiratorii acute şi 609 cazuri de pneumonii. Au fost internaţi 80 de pacienţi cu infecţii respiratorii acute şi 86 de pacienţi cu pneumonii. (...) Evoluţie fără tendinţă de tip epidemic; se încadrează în limitele intervalului aşteptat al circulaţiei virusurilor gripale pentru această perioadă", precizează un comunicat al Compartimentului de supraveghere şi control boli transmisibile din cadrul DSP Olt, transmis marţi AGERPRES.

Potrivit sursei citate, vaccinarea antigripală rămâne cea mai sigură şi eficientă măsură profilactică, însă până în prezent DSP Olt nu are informaţii oficiale privind distribuirea în teritoriu, de către depozitarul central Unifarm Bucureşti, a vaccinului gripal pentru sezonul 2017-2018.

DSP Olt a catagrafiat în luna septembrie 30.000 de persoane considerate la risc. DSP Olt mai anunţă că vaccinul gripal este disponibil în farmacii dacă sunt persoane care doresc să se vaccineze şi nu fac parte din grupele de risc. De vaccinul ce va fi trimis în teritoriu de Ministerul Sănătăţii (MS) vor beneficia numai persoanele din grupele de risc.

"Având în vedere experienţele anilor precedenţi, pentru sezonul 2017- 2018, vaccinul proprietate MS se adresează exclusiv persoanelor care doresc să se vaccineze, recrutate din grupele de risc; pentru restul populaţiei, produsul biologic este disponibil în farmacii", se menţionează în comunicat.

Anul trecut, în a doua parte a lunii octombrie, a început vaccinarea antigripală în judeţul Olt, după ce în judeţ au fost trimise 18.000 de doze de vaccin. În sezonul rece 2016-2017, peste 80 de persoane din judeţ au fost diagnosticate cu gripă, iar persoane au decedat după ce au contactat virusul.
Sursa: Agerpres, 18-10-2017, Vizualizari 144
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.