Omega 3 îmbunătățește funcția cardiacă după infarct

©

Autor:

Omega 3 îmbunătățește funcția cardiacă după infarct
După un infact, inima este de obicei slăbită, afectată și susceptibilă la noi afecțiuni, însă conform unui studiu realizat de cercetătorii de la Brigham and Women's Hospital din Boston, o doză zilnică de Omega 3, administrată timp de 6 luni, ar reduce riscul de boli cardiace ulterioare infarctului.

Infactul are loc atunci când fluxul sanguin către o zonă a inimii este blocat, ceea ce privează inima de oxigen și provoacă daune la acest nivel. Conform Asociației Americane a Inimii, nivelul afectării mușchiului cardiac după infarct este proporțional cu mărimea zonei private de oxigen și durata absenței oxigenului.

Refacerea inimii după infarct începe imediat și durează, în medie, 8 săptămâni, presupunând de obicei și formarea unor țesuturi cicatrizate, care pot afecta structura și funcția inimii, aspecte care, la rândul lor, pot crește riscul unor afecțiuni cardiace.

Cercetătorii din Boston au dorit să investigheze în ce măsură inima ar putea fi protejată de astfel de consecințe prin administrarea de Omega 3, acizi grași care nu pot fi sintetizați de organism, dar care sunt luați din alimentație. Studii anterioare au arătat că Omega 3 ar putea îmbunătăți rata de supraviețuire după infarct, însă fără a elucida mecanismele prin care o poate face.

360 de adulți cu un istoric de infarct au participat la studiu, fiind împărțiți în două grupuri: un grup a luat zilnic o doză de 4 grame de Omega 3 timp de 6 luni după infact, în timp ce al doilea grup a primit un placebo. Pe toată durata studiului, participanții și-au continuat tratamentul prescris de cardiolog și au fost monitorizați pentru posibile efecte adverse ale administrării de Omega 3.

La finalul perioadei, structura și funcția inimii a fost evaluată și s-a observat că pacienții care au primit Omega 3 prezentau o reducere a cicatrizării țesutului neafectat de 5,6% și o reducere de 5,8% a indexului volumului sistolic ventricular stâng, un indicator al stării pacientului după infact.

Concluzia cercetătorilor este că administrarea de Omega 3 zilnic are efecte benefice pentru pacienții care au suferit un infarct, fiind un tratament sigur și eficient.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 02-08-2016 | creare: 02-08-2016 | Vizite: 1727
Bibliografie
Omega-3 improves heart damage, function after heart attack, link: http://www.medicalnewstoday.com/articles/312049.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Defibrilarea optică ar putea fi utilizată pe viitor în schimbul celei cu șocuri electrice
  • iBeat – ceasul inteligent care poate detecta simptomele unui infarct
  • Supărarea și efortul intens pot declanșa un atac de cord
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum