OMS atrage atentia asupra riscului unei pandemii de gripa

Data publicării: 17-10-2007

Expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) considera ca omenirea este, in prezent, mai aproape decat oricand de o pandemie de gripa.
    Ultima pandemie de gripa umana, dintre cele trei cares-au declansat in secolul al XX-lea, a avut loc in anul 1968.
    Pentru a informa intreaga lume asupra riscului aparitiei unei pandemii de gripa si asupra masurilor de prevenire ce trebuie luate, OMS a stabilit o scala de alerta cu sase trepte. Fiecare faza de alerta recomanda anumite masuri ce trebuie luate de OMS, comunitatea internationala, guverne si reprezentanti ai industriei, pentru limitarea impactului bolii. Modificarea fazelor de alerta se face in urma analizarii mai multor factori care includ evolutia epidemiologica a bolii si caracteristicile virusului in circulatie.
    In prezent, circula un nou subtip de virus gripal, provocand imbolnaviri, virus care momentan nu se raspandeste cu rapiditate. In aceste conditii, OMS a declarat faza de alerta 3.
    Gripa aviara este data de virusul gripal aviar H5N1, responsabil de epidemia in randul pasarilor, ca si de imbolnavirea a peste 150 de persoane din Asia de Sud-Est, care au intrat in contact direct cu pasarile bolnave.
    Majoritatea virusurilor gripale aviare nu sunt infectioase pentru om, dar daca un virus gripal aviar si un virus gripal uman co-infecteaza un om, cele doua tulpini pot suferi o mutatie care duce la aparitia unui nou virus, usor transmisibil de la om la om.
    Acelasi fenomen este posibil si in cazul co-infectarii porcului cu un virus aviar,
ducand la aparitia unui virus mutant, usor transmisibil de la animal la om. Aceste virusuri mutante sunt complet noi, astfel incat vaccinurile dezvoltate si administrate pana in prezent, pentru protectia oamenilor in perioada epidemiilor sezoniere, ar fi ineficiente impotriva noii tulpini, lasand populatia in intregime vulnerabila fata de infectie.
     Expertii sunt de parere ca urmatoarea pandemie de gripa poate fi rezultatul unei astfel de mutatii a tulpinilor virale.
    Gripa sezoniera este data de virusul gripal uman circulant in sezonul actual, fata de care populatia se poate proteja prin vaccinare. Acest virus infecteaza tractul respirator superior si inferior - nasul, sinusurile, gatul, plamanii si urechea medie.
    Boala apare in mod curent in lunile de toamna si iarna si este caracterizata de focare epidemice care dureaza 6-8 saptamani. Debutul gripei este brusc, iar persoanele afectate reclama o stare generala proasta, simptomele obisnuite pentru gripa fiind febra, frisoanele, tusea, durerile musculare si articulare, cefaleea, oboseala si astenia.
    Formele cele mai severe, insotite de o rata mare a complicatiilor si deceselor, apar mai ales la copii, varstnici si persoane cu boli cronice.
Sursa: Rompres, 17-10-2007, Vizualizari 537
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.